Парламентът на Босна и Херцеговина отхвърли предложението Славо Кукич да бъде назначен за премиер на съюзното правителство, предаде Ройтерс.

По този начин балканската страна изпадна в поредната политическа криза. Президиумът на Босна и Херцеговина сега трябва да предложи нова кандидатура.

Политическите анализатори са скептични за възможността да се намери нова приемлива фигура за съюзен премиер.

На 14 юни безпартийният професор по социология Славо Кукич беше номиниран за поста в опит да се намери разрешение на кризата за съюзното председателство.

Славо Кукич е доктор на социологическите науки и редовен професор в университета в Мостар. По националност е хърватин и не членува в никоя партия. Той бе предложен за премиер от Социалдемократическата партия на Златко Лагумджия.

Босна е разделена на две етнически минидържави след края на войната.

Парламентарните избори в Босна се състояха на 3 октомври. Двете съставни части на Босна и Херцеговина - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация, вече формираха свои правителства.

Сърбите искат да запазят колкото се може по-голяма автономия, докато международната общност и мюсюлманите настояват за по-голяма централизация на институциите, така че Босна да може да изпълни условията за присъединяване към ЕС.