ПОСЛЕДНО: Белгийската полиция провежда операция в квартал в столицата Брюксел.

Единият от нападателите със сирийски паспорт е „преминал през Гърция", заяви заместник-министърът по гражданска защита на Гърция Никос Тоскас.

Според британски източници, цитирани от БиБиСи, атаките в Париж са извършени от членове на самостоятелна клетка. Те са пътували до Сирия.

Високопоставени представители на „Хамас" и „Ислямски джихад" в палестинските територии осъдиха атаките. Според тях това са „актове на агресия и варварство", а също така „престъпления срещу невинни".

Болници в Париж лекуват 300 ранени, включително 80 в тежко състояние.

Откриха сирийски, египетски и френски паспорти в някои от нападателите.
Полицията потвърди, че единият от атентаторите е млад французин, който е имал връзки с ислямския екстремизъм.

Двама румънци са загинали, а трети е ранен, потвърдиха от румънското външно министерство. Сред ранените има и американци. Най-малко двама белгийци са загинали, обявиха от белгийското външно министерство. Загинал е един швед.

От кабинета на премиера на Франция обявиха, че в страната ще има минута мълчание в понеделник на обяд.

Френското издание Libération пише, че операцията на спецчастите в концертната зала „Батаклан" е продължила две минути, след като е станало ясно, че нападателите избиват заложници.

Френското антитерористично звено Raid и спецчастите BRI са координирали операцията в сградата. BRI са открили двама терористи, които са стреляли по полицията с „Калашници". Един полицай е ранен.

Френското вътрешно министерство е разрешило на властите да налага полицейски час, ако е необходимо. Всички публични демонстрации в страната са забранени до четвъртък. Мобилизирани са хиляди войници, полицаи и други служители на реда. Айфеловата кула остава затворена за неопределен срок.

Френската футболна асоциация няма да отменя приятелския мач между Франция и Англия на стадион „Уембли" в Лондон във вторник.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че световната конференция за климата COP21 в Париж, която по план трябва да се проведе от 30 ноември до 11 декември, няма да бъде отменяна, въпреки последните атаки.

„COP21 трябва да се проведе. Ще бъдат предприети действия за засилване на мерките за сигурност", каза той във Виена, където се провежда среща за Сирия.  Той описа конференцията като „абсолютно важна мярка срещу климатичните промени".

 

 

Френският президент Франсоа Оланд обвини "Ислямска държава" за терора в Париж, при който бяха убити повече от 120 души.

Първоначално се съобщаваше зад над 150 убити.

Осем терориста извършиха атаки на шест места в Париж в рамките на няколко часа. Броят на загиналите е достигнал 128, а 99 са в критично състояние. По неофициални данни броят на загиналите е повече от 140. Oт полицията обявиха, че над 250 са ранени.

Терористичните атаки в Париж са акт на война от „Ислямска държава", заяви Оланд след извънредна среща на френския Съвет за национална сигурност.

Оланд каза, че 127 души са убити при атаките, описани още веднъж от него като „акт на война". По думите му нападенията са били координирани, планирани и организирани в чужбина, но с помощ във Франция.

„Отдавам почит на защитниците на страната, които се биха вчера с терористите", допълни той.

"Ислямска държава" пое отговорност за касапницата в Париж
Още...

Той определи атаката като „страхливост" и подчерта, че всички необходими мерки ще бъдат предприети за борба с „терористичната заплаха".

„В това най-сериозно и несигурно време призовавам за единство и кураж", призова Оланд и добави, че ще се обърне към френския парламент в понеделник.

„Дори Франция да е ранена, тя ще се изправи. В страната ще бъде обявен тридневен траур", каза още той.

В официално съобщение "Ислямска държава" пое отговорност за атаките в Париж.


По-рано днес „Ислямска държава" разпространи видео, което е без конкретна дата, в което заплашва Франция.

По време на видеото екстремист заявява, че „Франция няма да живее в мир, докато продължават бомбардировките".

В Европа засилват мерките за сигурност след терора в Париж
Още...

Не е известно кога е направено видеото и дали е конкретно за извършените вчера атаки.

То е разпространено от медийния център на групировката „Ал Хаят". На видеото терористистът говори на арабски. Той призовава френските мюсюлмани да извършват нападения във Франция, ако не могат да се присъединят към останалите в Сирия.

Докато продължавате да бомбардирате, вие няма да живеете в мир. Дори ще се страхувате да отидете до пазара", заявява терористът, според превод на Ройтерс.

Френската прокуратура обяви, че броят на загиналите е достигнал 128, а 99 са в критично състояние. По неофициални данни броят на загиналите е повече от 140. Oт полицията обявиха, че над 250 са ранени.

Атаките в Париж са в резултат на френската политика, обяви Асад
Още...

Най-малко 8 нападателя са участвали в терористичните атаки. Всички са мъртви. Съобщава се, че сред тях е имало 7 атентатори самоубийци - за първи път в модерната история на Франция, а атаките на френска земя са най-кръвопролитните от края на Втората световна война.

Нападенията са извършени в шест района на центъра на Париж в рамките на 2-3 часа.

Пет от атаките са станали в Десети и Единадесети район на столицата и една близо до „Стад дьо Франс", в северната част на града, където Франсоа Оланд присъства на футболната среща между националните отбори на Франция и Германия по футбол.

Информацията към момента е, че 87 души са убити в концертната зала „Батаклан", където няколко терористи са нахлули и са започнали да стрелят хаотично по над 100 души, които са присъствали на концерт. Свидетели разказват, че нападателите са стреляли с автомати „Калашников" и че по няколко пъти са изпразвали пълнители и на ново са зареждали. Съобщава се, че по време на операцията на спецчастите в залата, терористите са се взривили.

Клубът се намира на Boulevard Voltaire, оживен район между Десети, Единадесети и Трети район в столицата.

Едно от най-познатите авенюта за музика в Париж. Преди нападението в залата е имало концерт на калифорнийската банда Eagles of Death Metal. Бандата е в безопасност.

Повечето от всички жертви на атаките във Франция са именно в залата - предимно млади хора.

Нападателите първо са започнали да стрелят в кафета до залата с автоматично оръжие, а след това са влезли вътре и са открили огън по хората, според полицията. Свидетели разказват, че са легнали на земята между седалките и че нападателите са стреляли от балкон безразборно. Според полицията трима от извършителите са носели жилетки с експлозиви и са се взривили.

Според прокурора на Париж Франсоа Молин около трима души са загинали до стадион "Стад дьо Франс", където се провеждаше приятелска среща между Германия и Франция.

Вчера следобед световните агенции разпространиха информация, че е имало заплаха за бомба в хотела, където е бил отседнал Бундестимът. В интернет се разпространиха видеоматериали, на които се чува силна експлозия до стадиона. Кореспондент на БиБиСи съобщи, че германският футболен отбор е останал до ранните часове на днешния ден в стадиона заради хаоса в Париж. Десетките хиляди зрители на стадиона също бяха принудени да останат в съоръжението.

Двама атентатори самоубийци са се взривили едновременно до националния стадион. Атаките са станали близо до входове на стадиона и в близост до ресторант за бързо хранене на McDonald's. Най-малко трима души са загинали.

Присъстващите на 80-хилядния стадион бяха евакуирани, много от тях пееха „Марсилезата", докато излизаха от стадиона.

При стрелба срещу ресторанта La Belle Equipe на Rue de Charonne са убити 18 души.

В Le Carillon, кафе-бар, близо до камбоджанския ресторант Le Petit Cambodge, на Rue Alibert, са убити 14 души и десетки са ранени, според прокуратурата.

На Boulevard Voltaire е убит един човек,  петима са убити на Rue de la Fontaine au Roi.

Полицията обяви, че продължава да разследва за други предполагаеми атентатори, които са избягали.

Светът осъди терора в Париж.

Американският държавен глава Барак Обама заяви, че атаките са насочени срещу цялото човечество и общите ценности, които то споделя.

Американският държавен секретар Джон Кери също предложи подкрепа и декларира, че Вашингтон ще помага по всякакъв начин.

Британският премиер Дейвид Камерън изрази шока си от терора, залял Париж, написа той в "Туитър".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбоко потресена от новините и кадрите от Париж. Германският външен министър е бил сред присъстващите на мача на "Стад дьо Франс", когато са били взривени бомбите.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования за жертвите.

Турският премиер Ахмед Давутоглу припомни, че тероризмът няма националност и религия.

Следя събитията с ужас, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Сигурен съм, че Франция ще се справи с това ново изпитание, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тероризмът никога няма да победи демокрацията. Оставаме силни и единни, убеден е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ирландия също изрази съболезнования и подкрепа.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов изразиха солидарност с френския народ след бруталните нападения в Париж и изпратиха съболезнователни телеграми до държавните лидери на Франция. Редица български партии също изразиха своята съпричастност с Франция.

Светът изрази съпричастност с френския народ като в последните часове в социалните мрежи се разпространява тагът #PrayForParis.

Франция повиши нивото на терористична заплаха след атаката срещу редакцията на френското хумористично издание "Шарли ебдо".

Вчера Оланд обяви извънредно положение в страната и затвори границите. Публичните мероприятия са отменени до края на следващата седмица.

Припомня се, че в края на месеца в Париж ще се проведе конференция за климатичните промени.

Очаквайте подробности!