Законът за референдумите е неефективен, неработещ и недемократичен, категорични са гражданско сдружение ДНЕС.

Поради тази причина от там предлагат промени в него.

Законът трябва детайлно да очертае ясен кръг въпроси, които могат да се решават от гражданите; с него трябва да се изключи прехвърлянето на отговорност от изпълнителната и законодателната власт върху гражданите; референдуми следва да се правят за това, за което властите не са компетентни да решават, убедени са юристите на дружеството.

Сегашният закон е направен така, че да работи за удобството на властите, заяви адвокат Кумпикова. Тя бе категорична, че законът трябва да задължи управляващият елит да се съобразява с мнението на гражданите.

Кумпикова припомни внесената в парламента подписка от сдружението със 7 000 подписа за промени в Закона за енергетиката и изтъкна, че няма никакъв резултат от нея.

По отношение на предстоящия референдум за ядрената енергетика тя отбеляза, че въпросът, както предвижда законът, е от компетенцията на парламента, а отговорността се стоварва върху гражданите. Адвокатът допълни, че по закон е необходим равен достъп до информация, но случаят с предстоящия на 27 януари референдум не е такъв.

Единственият документ - докладът на HSBC, се оказва секретен, подчерта тя.

Анджелика Цокова изтъкна, че въпросът за референдума е двусмислен и че след като 23 години народът не е бил питан за нищо, сега изведнъж са му стоварени огромни отговорности За сметка на политическата класа без хората да разполагат с експертизи, нито с време за ориентация.

Движение ДНЕС започва информационна кампания, за да имат възможност хората за информиран избор. Няма да заемаме позиция „за" или „против" нова ядрена централа, подчерта Цокова. Тя отправи призива „Информирайте се - вземете своето решение и непременно гласувайте!". Цокова подчерта важността на националното допитване като инструмент на демокрацията.

От движението призоваха гражданите да гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си преди това трябва да се информират добре по темата на вота. Те трябва да потърсят гражданските отговори на редица въпроси, сред които колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект, както и кой и как ще финансира проекта.