Активно работя за създаването на ново дясно обединение. Това заяви пред радио К2 бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

„Активно работя, като може да се окаже, че има много добра цел около създаването на този реформаторски блок, но може и времето да ни опровергае и да се окаже, че е необходимо все пак създаването на нова дясна партия на основата на Синята коалиция - дали ще бъде едното или другото нека хората да кажат и времето да покаже", поясни той.

„На мен мястото ми е в дясното, няма къде другаде да отида и не бих отишъл", категоричен бе екслидерът на СДС. Въпреки че, по думите му, никога не се е отказвал от дясното пространство, той винаги се е опитвал да даде шанс и на други хора.

По отношение обстановката в страната Мартин Димитров обясни, че едно правителство, за да направи мащабни реформи и да се справи с толкова тежки проблеми като монополите и доходите, е необходимо да има доверие.
„Ако няма обществена подкрепа не може да се направят ключови реформи, а сегашното правителство не просто няма обществена подкрепа, а срещу него протестират едни от най-активните и будни българи и искат неговата оставка", добави Димитров.

По неговите думи това правителство е блокирало след назначаването на Делян Пеевски, на зам.-министър, областни управители с доста съмнителна репутация... „Почти няма ден без гаф", възмути се Мартин Димитров.

„Всяко едно правителство започва с кредит на доверие, обществото на каквото и да е правителство - ляво, дясно, центристко в началото дава доверие - така е създаден човекът, но при това положение кредитът беше изчерпан", категоричен бе той. Ако някой от тук нататък очаква този парламент и това правителство да реши важен проблем на България трябва да е много мирен и да не разбира от политика или да е много зависим, смята политикът.

Димитров обаче призна, че за момента алтернатива в политиката няма и това е най-голямата задача за хората, които са в дясно и център в България - да помислят за създаването на алтернатива. Стъпките за това според него вече са направени след опита за създаване на реформаторския блок под наслова всички, които са срещу мафията да се опитат да се съберат на едно място и да работят заедно.
„Това не е лека задача, но все пак е някакъв първи опит и аз предлагам да се даде възможност да видим дали този опит ще доведе до голямата цел да има алтернатива", подчерта той.

На въпрос може ли обаче този десен реформаторски блок да се състави от малки десни партии без да припознаят за партньор голямата дясна партия - ГЕРБ, Димитров поясни, че хората няма да се върнат към нещо, от което вече са си тръгнали. „За мен ГЕРБ не са дясна партия", категоричен е Димитров. По думите му дясната партия има за основна ценност свободата и правата на хората, а ГЕРБ са центристка партия и участват като такава в ЕНП.

В ЕНП членуват десни и центристки партии, поясни бившият лидер на СДС. Той обаче отхвърли ГЕРБ да са проблемът в момента, защото дясното пространство е празно, а ГЕРБ е центристка партия, тя заема дясното пространство по единствената причина, че няма друга алтернатива.

„Десният човек гласува за ГЕРБ единствено заради липсата на алтернатива", увери Мартин Димитров. „Това е водещият момент за много десни хора, след разпада на Синята коалиция гласуват за ГЕРБ, за да не гласуват за БСП. В дясно няма сериозен субект. Това трябва да бъде направено, за да може нормалният десен избирател да има избор и да не го караме насила поради липсата на друго да гласува за ГЕРБ", подчерта той.

Мартин Димитров изрази задоволство, че не е в това Народно събрание, защото е „много грозна компанията, много е безпринципна и неморална". Това обаче според него дава време на дясното да разбере тези хора, които сгрешиха и развалиха Синята коалиция. Сега е моментът, по думите му, за осъзнаване в дясно център и всеки, колкото има сили и колкото има възможности, да помогне за това да има алтернатива за хората с дясно мислене, за която да гласуват.