Зам.-говорителят на Държавната дума на Русия Сергей Железняк смята, че инициативата за законова забрана руските държавни служители да ползват за служебни цели интернет сървърите на Google, Yahoo и WhatsApp е излишна, съобщи ТАСС.

В Държавната Дума се очаква скоро да бъде внесен законопроект, който забранява на служителите да използват за служебни цели интернет порталите. "В сегашната неспокойна международна истуация, разбира се, всички се намират под особен контрол и е желателно да няма теч на информация", поясни необходимостта от подобна инициатива един от авторите й, зам.-председател на комитета на Държавната Дума по конституционно законодателство то КПРФ Вадим Соловьов.

"Не виждам никакъв смисъл да се забранява общуването на каквито и да са комуникационни платформи, в това число Google, Yahoo и WhatsApp, но при това трябва прекрасно да се разбере, че никакво служебно общуване по тези канали не може да има. Недопустимо е по действащото законодателство. Това е абсолютно излишна инициатива", каза Железняк, коментирайки законопроекта.

По думите му, "всеки държавен служител разбира, това, което му се прилага още при постъпването в длъжност, какви инструменти да се ползват за служебно общуване и кореспонденция".

В отговор на въпрос дали руските държавни служители могат да използват международните социални мрежи, в частност - Фейсбук, Железняк изказа мнение, че не се налага излизането от "Комуникационните мрежи, които не са руски. "Нужно ни е да излизаме на тези позиции, които ще представят позицията на Русия за процесите, които стават в света, а също и да спечелят нови поддръжници", поясни зам.-говорителят.