С 2 часа по-късно от първоначално предвиденото започна спасителната операция по извеждане на повърхността на блокираните чилийски миньори, съобщават световните медии.

Първите думи на боливиеца Карлос Мамани: „Слава на Бога, благодаря."

Забавянето беше предизвикано от допълнителни тестове, които трябваше да бъдат направени на капсулата "Феникс", с чиято помощ ще бъдат вадени миньорите.

В началото беше направено пробно спускане на празната капсула.

31-годишният баща на 2 деца Флоренсио Авалос беше първият чилийски миньор, изваден на повърхността с капсулата Феникс, предаде Си Ен Ен.

Всеки път появата на капсулата "Феникс" е посрещана с бурни ръкопляскания, сълзи и облекчение.
Почти цялата страна не спи в напрегнато очакване на края на операцията. Улиците на големите градове са пълни с хора, които развяват чилийското знаме и надуват клаксоните на автомобилите си.

Операцията по спасяването се предава пряко по почти всички телевизионни канали на страната. CNN също проследява появата на всеки един от миньорите.

След първия изваден в шахтата се спусна спасителят Мануел Гонзалес. Той има 20 години опит като миньор, 12 от които са в спасяването на негови колеги.

Следващият миньор, който беше изваден, е 39-годишният Марио Сепулведа. След като излезе от капсулата, той прегърна жена си. Третият, който излезе на повърхността на земята бе 52-годишният Хуан Илянес.

30-годишният Осман Арауя бе шестият миньор, който излезе със спасителната капсула на свобода.

След него на повърхността излезе боливиецът Карлос Мамани, на 23 години. Той се закани, че повече никога няма да работи като миньор.

Седмият миньор Хосе Охеда също излезе от двумесечния плен. Именно той изпрати първият сигнал от заклещените миньори към външния свят.

34-годишният Клаудио Янес, седмият изваден, излезе от капсулата подкрепян от спасителите. За следващия миньор бяха предприети допълнителни мерки - на 63-годишния Марио Гомес бе дадена кислородна маска. Десетият миньор е 31-годишният Алекс Вега.

Хорхе Халегилос бе единадесетият спасен, а след него излезе и 34-годишният Едисон Пеня. Тринадесети беше 27-годишния Карлос Бариос. Четиринадесети беше шофьорът Виктор Замора, след него беше изваден 48-годишният Виктор Сеговия. 16-ти е 27-годишният Даниел Херера.

17-и подред е 56-годишният Омар Рейгадас, който веднага падна на колене, стискайки в ръце Библията.

Последен шахтата ще напусне 54-годишният началник на смяна Луис Урсуа.

На извадените миньори моментално се дават черни очила, тъй като от продължителния престой под земята очите им са отвикнали от слънчевата светлина.

Звук на сирена и светлини ще възвестяват появата на повърхността на всеки от миньорите, прекарали около 10 седмици под земята.

Чилийският президент Себастиан Пинера се приземи с хеликоптер до Сан Хосе, за да присъства на спасяването на 33-мата миньори.

Спасителната операция се наблюдава лично от боливийския президент Ево Моралес, заради боливиеца в групата.

Очаква се операция да продължи не по-малко от 48 часа, като изваждането на всеки миньор ще трае близо час.

33-ма миньори бяха блокирани на около 700 м под повърхността на земята след като входът на мина за добив на злато и мед се срути на 5 август край Копиапо.

Седемнайсет дни по-късно след аварията бе установено, че са живи в подземно укритие, снабдено със запаси вода и храна.

В мината беше монтирана хидравлична система за пробиване на широка шахта, през която да бъдат извадени миньорите.