Русия трябва да развива ударно-настъпателни системи за въоръжение.

Това заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от АП. По думите му това е необходимо, „за да се запази стратегическия баланссъс САЩ".

"За да запазим баланса, трябва да развиваме ударно-настъпателни системи, а не противоракетна отбрана, както прави САЩ", цитира агенцията думите на руския премиер.

Коментирайки още военната защита на САЩ, Путин добави: „Изграждайки подобен щит над себе си, нашите партньори (САЩ - бел.ред.) ще могат да се чувстват напълно защитени и така биха могли да правят каквото пожелаят".

А това, по думите му, „повлиява значително на баланса на силите".

Путин каза още, че Русия настоява за повече информация от САЩ относно плановете на Вашингтон за разполагане на елементи от ПРО.

Ако ние искаме обмен на информация, то САЩ трябва да предоставят цялата информация за ПРО, а и ние сме готови да предоставяме информация за стратегическите настъпателни оръжия", обяснява премиерът.

Той изрази мнение, че американските намерения в тази насока оказват негативно влияние на преговорите около новия руско-американски договор за стратегическите оръжия.

Владимир Путин отново изрази надежда, че до в близко бъдеще ще бъде подписан нов договор за съкращаване на стратегическите оръжия, който ще предвижда прозрачни мерки за контрол.

Действието на предишния договор изтече на 5 декември 2009 година. Той предвиждаше съкращаване на ядрените сили с 10 000 ядрени бойни глави до 6 000 от всяка от страните.

Припомняме, преди седмица руският президент и върховен главнокомандващ армията Дмитрий Медведев заяви, че ядреният щит на Русия винаги ще може да защити интересите на страната и Москва продължава да развива новите системи в тази сфера.

Отчитайки важността на бъдещите споразумения със САЩ по договора за ограничаване на стратегическите оръжия, държавният глава изтъква, че независимо от този договор Русия ще продължи да се занимава с развитието на своите стратегически сили.

Владимир Путин се намира на работно посещение във Владивосток.