Израел е приел предложението на Гърция да транспортира хуманитарната помощ, превозвана от флотилията за ивицата Газа при съпровождане от гръцки дипломати и под надзора на ООН, пише израелският вестник Хаарец.

Правителството на Гърция се обърна вчера към организаторите на флотилията и Израел с подобно искане. Предложението е било подкрепено и от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. От флотилията не са отговорили на предложението.

Съгласно инициативата хуманитарната помощ, натоварена на кораба, ще бъде претоварена на кораб, предоставен от гръцкото правителство в съответствие с молбата на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун от преди две седмици.

Това означава, че помощта ще пристигне или в пристанище Ашдод в Израел, или в пристанище Ал-Ариш в Египет и оттам ще бъде доставена в сектора Газа под контрола на сътрудници на ООН.

Според израелски дипломатически източник, цитирано от вестник Хаарец, инициативата цели да предложи изход от създалото се положение и да де възможност на всички да почувстват, че са участвали в акцията, в която са искали.