След като вътрешният министър Румен Петков дойде в парламента, заседанието бе възобновено и веднага му бе предоставена думата.
Припомняме, депутатите спряха часовника и останаха в пленарна зала да изчакат доклада на вътрешния министър.

Той информира народните представители, че още сутринта е провел среща със заместник-министъра на транспорта, провел е среща с представители на браншови и синдикални организации на транспортни фирми, ангажирани с таксиметровия превоз, и проблемите са били обсъдени и на последвалата среща от 11.00 часа в Министерския съвет с представители на протестиращите.

Петков обяви, че поставените въпроси от протестиращите опират до компетентността на МВР, Министерство на транспорта, Здравното министерство, Националното сдружение на общините и Министерството на правосъдието, поради което протестиращите настоявали за срещи с ръководствата на институциите.

В срещата в Министерски съвет са участвали финансовият министър Пламен Орешарски, здравният министър Радослав Гайдарски, заместник-министърът на транспорта, представители на Националното сдружение на общините.

Петков поясни, че разговорът е бил прекъснат, за да дойде в парламента и се е договорил с протестиращите, че веднага след информирането на депутатите, ще се върне, за да продължат преговорите.

Петков уточни, че подкрепя изцяло настояването на протестиращите да се хвърлят всички сили и средства за разкриване на престъплението.
Той съобщи още, че протестиращите са настояли да бъде представена справка за извършени престъпления срещу таксиметрови шофьори и за резултатите по всяка една преписка, а също и за промяна на уредбата и базата на фирмите с цел безопасност на водача и сигурност на таксиметровия превоз.

По време на дискусията са прозвучали солидни аргументи от страна на протестиращите за това всяка община да определи квота за таксиметровите коли, съобщи още Петков.
Той добави и че е предложил с транспортния министър Мутафчиев да обсъдят въпроса, също и с фирмите превозвачи и да го представят в парламентарната транспортна комисия и в Министерския съвет за дискусия.

Според министъра могат да бъдат възприети два подхода - единият е с акт да се определи на глава на населението квота за обслужване и общините да определят механизма.
Министърът добави, че би възникнал въпросът кой да е органът, който да извършва контрола и разпределението на бройката.

По време на срещата в Министерския съвет е бил обсъден и проблемът с фалшивите таксита. По този въпрос, както разказа Петков, заместник-министърът на транспорта, е предоставил на представителите на таксиметровите шофьорите телефона на службата в Министерството на транспорта, където могат да дадат информация и сигнали.

Петков допълни и че се е ангажирал да възложи стриктен режим за нерегламентираните превозвачи.
Той добави и че са обсъждали и определянето на конкретни места, на които да спират маршрутните таксита и че са се договорили проблемът с местостоянките да се регламентира от местните администрации и органите на КАТ, така че стоянките да не се ползват от други коли.

Шофьорите са настояли таксиметровите коли да са със статут на обществен транспорт и са поискали да могат да ползват трасето по булевард „Витоша", където сега могат да се движат само трамваи.

Протестиращите са информирали министъра за проблема със старите коли, бил е обсъден и въпросът за реорганизацията на Бърза помощ.

Здравният министър Радослав Гайдарски ги е информирал, че от началото на този месец стартират седем портала и до края на годината ще бъдат закупени нови автомобили, част от които ще са за София.

На министъра на финансите протестиращите са предложили да отпадне корпоративния данък и да се възстанови заплащането на патента.

Румен Петков заяви, че е останал с впечатлението, че финансовият министър е готов да предложи решаването на въпроса точно по този начин.

Таксиметровите шофьори са повдигнали и въпроса за това да има преграда между водача и клиента - стъкло или мрежа, но тя да е регламентирана със закон при лицензирането, добави Петков.

По думите на министъра е обсъждано и таксиметровите коли да бъдат оборудвани с паник-бутони и с Джи пи ес система за проследяване.
Румен Петков допълни, че ги е информирал и да помислят и за оборудване на такситата с видео и аудио наблюдение.