След срещата Европейски съюз - Русия, провела се днес в Стокхолм стана ясно, че разногласията между двете сили остават по въпросите за Грузия и правата на човека.

В изявлението на шведския премиер Фредерик Райнфелд проблемната точка за Кавказ и правата на човека в Русия не бе спомената изобщо.

Райнфелд посочи преди два дни обаче, че общата борба с климатичните промени трябва да бъде продължена и да не се допусне общо увеличаване на температурата на Земята повече от 2 градуса.

По думите му, трябва да се обърне сериозно внимание на опасенията, изказвани от правозащитни организации по повод на ситуацията в Русия, както и на необходимостта в крайна сметка Москва за изпълни ангажиментите си, поети след войната в Грузия.

"Кавказ - тук нашите позиции не съвпадат и това може открито да се каже. Но това все още не е повод за драматизиране на ситуацията, коментира руският президент Дмитрий Медведев и допълни, че Москва продължава да е готова да води преговори в търсене на компромиса дори и по трудни теми.

По думите на руския президент необходимо е първо и да се потърси облекчаване на визовия режим. От реформата в ЕС Дмитрий Медведев каза, че очаква „приемственост на ръководството".

Друга конфликтна тема и встъпването на Русия в Световната търговска организация. Представители на руската делегация обаче не уточниха дали Русия смята да внесе индивидуална заявка за членство или заедно с Беларус и Казахстан в рамките на Митническия съюз, който ги обединява икономически.

Именно този съюз предизвиква безпокойството в Европейската общност. Русия е единствената световна сила, която не е член на СТО, а до този момент премиерът Владимир Путин е настоявал страната му да стане член само в състава на Митническия съюз.

Тонът обаче на изявленията по този въпрос от страна на руските представители става все по-уклончив, което дава предположения, че Москва може да подаде и индивидуална заявка за членство.