Пенсионерите над 75-годишна възраст желаят да пътуват безплатно в градския транспорт.

За това настояват възрастни хора от няколко пенсионерски клуба в Бургас.

Те се срещнаха с кандидатите за общински съветници от партия „Български социладемократи" Дина Димитрова и Румен Христов.

Безплатното пътуване на тази малка група хора - пенсионерите над 75 години, е въпрос на правилно разпределение на средствата и смятам, че общинската фирма „Бургасбус" може да си го позволи", каза Румен Христов, който в качеството си на управител на транспортна фирма често работи с пенсионерските клубове и познава проблемите им.

По време на срещата бе разгледан и въпросът за разкриване в Бургас на дневни центрове за възрастните хора, които нямат семейно огнище.

Тези хора стоят от сутрин до вечер в пенсионерските клубове, а дори искат и през почивните дни да работим. Това много ни натоварва, най-вече от гледна точка на средствата за електроенергия и ежедневни разходи", каза Вяра Андонова, която е председател на един от пенсионерските клубове в Бургас.

Андонова допълни, че в града има общо 35 пенсионерски клуба, като фолклорните състави към тях са 33.

Художествените ръководители на тези състави, както и председателите на клубовете работят без заплащане, а понякога дори се налага да вадят средства от собствения си джоб", каза още Вяра Андонова.

Аз също съм пенсионер и съм наясно с проблемите, които имате, те не са малко, но са разрешими. Считам, че местната власт има още какво да работи в тази посока", каза Дина Димитрова, която е водач на листата с кандидати за общински съветници на партия „Български социалдемократи".

Тя допълни, че при актуализацията на бюджета на общината ще се търси вариант за заделяне на повече средства за издръжка на пенсионерските клубове.