Москов зове към координиран натиск за по-ниски цени на лекарствата. На здравен форум шефът на Министерство на здравеопазването обяви, че подкрепя категорично инициативата на редица евродепутати за промяна на действащата в момента европейска система за рефериране на цените на медикаментите, които са почти равни за всички страни членки на ЕС - независимо от икономическото им състояние и възможности.

Рекорден брой лекари емигрирали миналата година
Още...

Това е битка, ще има доста съпротива срещу това, което правим и от страна на европейските институции, предрече здравният министър. По думите му, поемаме по път за промяна на европейската система за рефериране на цените на лекарствата, „която е квазисправедлива". Това, което зависи от институциите, ще бъде направено, но ни трябва координиран натиск, категоричен бе Москов пред десетки представители на всички заинтересовани страни в здравния сектор.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев пък обясни на присъстващите, че на европейско ниво трябва да има по-силна връзка между правителствата, болниците, здравните каси, фармацевтичната индустрия и всички страни в ресора. В този мандат на ЕП по българска инициатива стартира проект за достъп до здравни грижи - 18 страни членки вече са сформирани в работна група с цел достъпът до качествено здравеопазване да бъде на дневен ред по всички европейски форуми, разкри Ковачев. По думите му, обаче без националните правителства нищо не може да се случи и затова той иска среща с всички здравни аташета в ЕС.

Работната му група има амбицията да разработи и информационна брошура как ЕС може да финансира здравни проекти и лечебни заведения. Ковачев поговори и за нуждата от европейска бюджетна линия за измерване на здравните неравенства. Трябва да се знае в какво точно се изразява това неравенство, смята евродепутатът.

Промяната не е война на гилдия срещу пациенти, срещу индустрията, подкрепи го здравният министър. По думите му, първата стъпка за това общо разбиране е постигната. Да направим такива механизми, че да почне да се плаща резултат, качество, а от друга страна ресурсът, заделен от обществото за здраве, да е насочен прозрачно към плащания. Търся от вас партньорство, сътрудничество - в лицето на МЗ имате адекватен и силен партньор, обърна се той към лекари, фармацевти, здравни мениджъри и представители на НЗОК.

Новата шефка на здравната комисия към парламента Даниела Дариткова пък изтъкна, че в това Народно събрание има най-много депутати лекари от всички досегашни парламенти, като разчете в този факт ясен знак, че ще се намират общи решения за ресора.