Милиони пътуващи се сблъскват с големи закъснения в Германия, след като влаковите машинисти прекратиха работа, за да искат по-високо заплащане и право на договаряне.

Две трети от влаковете на дълги разстояния и стотици от пътническите услуги са били отказани, след като малкият, но силен синдикат „Ге Де Ел" разшири своята безсрочна стачка, включвайки пътническите влакове. Товарните влакове бяха спрени вчера, съобщава „Ройтерс".

Стачката е деветата от 10 месеца насам, засягаща Германската железопътна компания „Дойче бан". Смята се, че стачката може да струва на най-голямата европейска икономика до 100 млн. евро на ден, удряйки по имиджа на индустриален и логистичен център.

Обхватът на стачката разтревожи политиците, бизнеса и други синдикати в страната, известна със сравнително хармонични трудови взаимоотношения.

Синдикатът не обяви кога ще приключи стачката, но подчерта, че ще бъде по-дълга от последната, която продължи близо седмица и беше най-дългата в 21-годишната история на „Дойче бан".

Синдикатът, който има 20 000 членове, иска 5 % увеличаване на заплащането за членовете си, по-кратка работна седмица и правото да представляват други работници в компанията, например стюардите във влаковете.

„Дойче бан" има 200 000 служители. Компанията предложи 4,7 % увеличение на заплащането плюс еднократно заплащане на 1000 евро, но е отказала да позволи на синдиката да преговаря за други работници.