2 месеца и половина е крайният срок, който КНСБ дава на правителството да намери пари за ръст на минималната работна заплата и пенсиите.

Преди края на юни трябва да бъде финализиран въпросът за увеличаване на минималната работна заплата и пенсиите. Това обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с парламентарното ръководство на ГЕРБ в парламента.

Утре на НСТС, по думите му, финансовият министър Симеон Дянков трябва да посочи точна дата, на която да финализират същинските преговори по въпроса.
Ако до края на месец юни няма решение, ние трудно ще можем да удържим социалното недоволство на хората по този въпрос, подчерта Пламен Димитров.

От КСНБ се надяват премиерът и финансист номер 1 да намерят формулата, по която да има умерено компенсиране на доходите. Няма как хората да не излязат да протестират, след като виждаме тези цени в магазините, които просто не могат да бъдат поемани с тези доходи, каза още президентът на КНСБ.

Това не е политическа окраска, това е просто от хладилника до телевизора и от телевизора до хладилника, допълни той.

В следващите седмици трябва да се види какви са възможностите на бюджета. Димитров призна, че първоначалните изчисления на КСНБ за необходими 500 млн. лева за увеличение на работната заплата и пенсиите, няма как да се реализират при тези параметри на бюджета.

Синдикатите настояват обаче да се намерят други варианти да бъдат компенсирани най-уязвимите групи.
КНСБ и ГЕРБ са обсъдили днес защита правата на работниците, както и мерки за ръст на производителността на труда в България.

Ще бъде създадена работна група между управляващи и синдикалисти, за да се изготвят законодателни промени, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Краисмир Велчев.
Не е разглеждан въпросът за увеличаване на минималната работна заплата, нито пък за нов управител на НОИ, поясни още депутатът от ГЕРБ.

От управляващата партия бяха лаконични по повод днешните изказвания на премиера Бойко Борисов за избори 3 в 1. Сутринта премиерът изказа една хипотеза и на мен ми е забавно да чувам тука в парламента коментари от различни парламентарни групи как интерпретират казаното от премиера, посочи Красимир Велчев.