По отношение на имоти, частна общинска собственост, които подлежат на отчуждаване, бяха констатирани некоректни действия от страна на собственика - община Видин.

Това съобщиха от Министерството на транспорта във връзка с дейностите по отчуждаване на земи влизащи в проекта „Дунав мост при Видин-Калафат".
Неразделна част от изпълнението на проекта е отчуждаването на терените, върху които ще се изгражда мостът и прилежащата инфраструктура.

Този процес засяга повече от 500 имота, частна собственост, в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна, община Видин, както и в землището на гр. Видин, уточняват от министерството.

За изпълнението на отчуждителните процедури транспортното ведомство зависи изцяло от община Видин и кметовете на засегнатите села за получаването по служебен път на документация, която не може да бъде събрана от собствениците.

Причината за това е невъзможността да се установи контакт с тях или отказ от тяхна страна да сътрудничат.

Министерството на транспорта е напомняло нееднократно на община Видин за задължението й като собственик по Закона за устройство на територията, а именно при намерение за продажба да предлага имотите първо на инвеститора, което е условие за действителност на такива сделки.

Въпреки това, общинските власти са продавали на трети лица предвидени за отчуждаване имоти, тоест не са се съобразили с изискването на закона, съобщават от министерството.
Междувременно, освен разпоредителни сделки, Общината си е позволила да преобразува имоти, като от определен за отчуждаване имот са образувани по няколко нови имота.

По този начин Общината затруднява работата на Министерството на транспорта, въпреки лично поетия ангажимент за сътрудничество от страна на кмета на града д-р Иван Ценов през м. ноември 2006 г.

Некоректните действия на община Видин, включително несвоевременното служебно предоставяне на документи от местните власти, излага на риск цялостното изпълнение на този изключително важен проект с национално значение, заявяват от Министерството на транспорта.