Спасителни екипи извадиха още загинали от въгледобивната мина в Западна Турция, където при експлозия и пожар загинаха стотици, съобщава СиЕнЕн.

Загиналите до момента са 282 души, каза енергийният министър Танер Йълдъз. Той описа случилото се като вероятно най-големият трудов инцидент в Турция.

Телата на близо 200 миньори, които загинаха на близо 1,5 километра под земята са върнати на семействата им.

Най-малко 363 миньори са спасени в мината в турския град Сома.

Смята се, че под земята са били 787 души, когато проблем с електрозахранването е довел до експлозия и пожар. Това означава, че асансьорите в мината не могат да работят. Миньорите са загинали от отравяне с въглероден окис.

Вчера премиерът Ердоган заяви, че 120 миньори са заклещени. Властите се опитват да вкарат кислород в мината, за да могат да влязат. Обаче бивш американски представител по сигурността в мините заяви, че кислородът ще постави под риск миньорите, тъй като пожарът може да се разрасне.

Това е най-тежкият инцидент в историята на минното дело в Турция. През 90-те години на XX век при подобен инцидент загинаха 260 души.

В края на април турски опозиционен политик предложи да се проверят турските мини след няколко смъртоносни инцидента. Няколко члена на опозиционни партии се подписаха под предложението, но правителството го отхвърли.  Ердоган отговори на тази информация с думите, че мината в Сома е минала инспекции за безопасност през март. Инспекторите не са регистрирали нарушения в правилата за безопасност.

Въпреки това, отбелязва „Гардиън", синдикатите призоваха за национална еднодневна стачка днес в отговор на катастрофата.

Ердоган отмени свои ангажименти и отиде на мястото на инцидента, където бесни местни граждани викаха „убиец" и „крадец".

Местните жители се оплакаха от хазартните практики в мината, която е собственост на хора, които са свързани с партията на Ердоган.

В същото време бяха организирани протести в Истанбул и Анкара. Полицията се наложи да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Обявен е тридневен траур в страната.

Около 1 500 души са загинали от 2002 година в минната индустрия в Турция.