Отстраниха Яне Янев за едно заседание от парламента.

Причина да му бъде наложено наказанието стана направена от него протестна декларация.

Тя е повод отхвърленото предложение на РЗС в Бюджет 2010г. да се отнемат 1 милиона лева от президентската институция и да се предоставят на Комисията Кушлев.

Янев заяви от парламентарната трибуна на депутатите от ГЕРБ, че щедро спонсорираният от тях чрез държавния бюджет президент е избран два поредни мандата, благодарение преди всичко на гласовете на ДПС.

Ето защо РЗС застава на позиция, че с бламирането на вчерашното ни предложение за намаляване на бюджета на раздутата президентска администрация, се прави реверанс към най-ретроградните политически кръгове в България,посочи лидерът на РЗС.

Ако Цачева се е засегнала лично и е намерила в думите свой образ и подобие, това е друго. Ако бях казал, че Цачева се държи като многогодишен функционер на БСП от Плевен, това може би щеше да е обида, но аз подобни думи не съм произнесъл.

В декларацията той коментира от името на РЗС, че Георги Първанов няма необходимите морални достойнства, за да изпълнява най-високата длъжност в България, съзнателно не защитава националния интерес на страната и действията му противоречат на основните принципи на правовата държава.

Считам, че Вие оскърбихте 41-то Народно събрание и държавния глава и Ви отстранявам от пленарна зала за едно заседание, заяви след това председателят на парламента Цецка Цачева.

В кулоарите на парламента Янев заяви категорично, че в декларацията не се съдържат обиди към институциите.

Ако Цачева се е засегнала лично и е намерила в думите свой образ и подобие, това е друго, посочи лидерът на РЗС.

Той подчерта: Ако бях казал, че Цачева се държи като многогодишен функционер на БСП от Плевен, това може би щеше да е обида, но аз подобни думи не съм произнесъл.

Даваме си сметка защо е това ухажване на депутатите от ГЕРБ и президента Гоце, какви сценарии се готвят, защо в ГЕРБ има най-силната съпротива за свикване на Велико Народно събрание - защото има кръгове, които са за продължаване на политическото статукво поне още 20 г., обясни той.

Тъй като от парламентарната трибуна Янев не успя да изчете цялата декларация на РЗС, финалът й беше произнесен пред журналисти.

Страната ни достатъчно дълго е държава на мутрите, олигарсите и политическата мафия. Необходим е нов основен закон, за да има радикални реформи в съдебната, изпълнителната, законодателната, президентската и местна власт, се посочва в нея.

Това, според РЗС, може да стане чрез свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Янев припомни, че преди около месец му се е обадил премиерът Борисов и го е помолил да се срещне с финансовия министър.

На среща в министерство на финансите били коментирани точка по точка промените в бюджета, включително прехвърлянето на прословутия един милион лева от бюджета на президентството на комисията Кушлев и това било одобрено.

Вчера Искра Фидосва също дала съгласието си и потвърдила, че ГЕРБ ще подкрепи предложението на РЗС, посочи Янев. В крайна сметка нещо обърна мнението на депутатите от ГЕРБ на 180 градуса, коментира той.

Според него не става въпрос за политически мотиви. Има други мотиви и зависимости, които рано или късно ще излезнат на бял свят, отбеляза той.

Запитан дали ще си вземе поука от наложеното наказание и дали ще смекчи тона си, Янев отговори - Не, ще го заострим и добави - мен този ортодоксален комунист Пирински - Другаря Зайков, не можа де ме уплаши, а да ме плашат сега бивши членове на БСП - извинявайте.