Американското министерство на финансите заяви, че въвежда нови санкции срещу Русия, предадоха информационните агенции.
Санкциите засягат редица банки, сред които трите най-големи в Русия:  Банката на Москва, Руската  селскостопанска банка и Външнотърговската банка.

Освен финансовия сектор новите мерки обхващат и руската енергетика, както и военната промишленост. Секторните санкции засягат  петролната компания „Роснефт",  газовата „Новатек", държавните Газпромбанк  и Външноикономическа банка.

Американската страна забрани и кредитите, стимулиращи износа за Русия.

Президентът Барак Обама ги обоснова санкциите с това, че Русия не прави нещо, за да се нормализира ситуацията в Украйна, за чиято дестабилизация  решаваща е намесата на Москва.

Обама подчерта, че Русия и контролираните от нея сепаратисти в Източна Украйна не оказват съдействие на международното  разследване на обстоятелствата около трагедията с полет MH17 на малайзийските авиолинии.
Той повтори, че САЩ разполагат със спътникови снимки, доказващи, че територията на Русия са обстрелвани силите на украинската армия.

По-рано през деня и Европейският съюз въведе по-строги мерки срещу Русия заради ролята й в дестабилизацията на Украйна и свалянето на малайзийския самолет.

За първи път  се предприемат  всеобхватни санкции, засягащи цялата руска нефтена индустрия, финансовия  сектор, както и  отбранителния и технологичния.