Проведената тази сутрин акция е срещу канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа. Това съобщават от ДАНС. Операцията е съвместна на ДАНС, СДВР, ГДБОП и Дирекция „Миграция" на МВР. Предотвратено е прехвърляне на голям брой чужденци, произхождащи от Афганистан и Сирия. Операцията е била проведена в момент на подготовка на тяхното незаконно преминаване на границата с Турция.

Акцията на ДАНС установявала канали за бежанци
Още...

Припомняме, акцията се проведе в района на Женския пазар в столицата, както и на други места.

Петима чужденци от иракски и сирийски произход са организатори на канала. Четирима са закопчани при операцията. Петият е извън страната, откъдето набирал имигранти за прехвърляне у нас.

Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот. Те са притежавали значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти. Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност.

От ДАНС поясняват, че дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност. От рискови райони имало опасност у нас да проникнат чужденци, които потенциално са свързани с терористична и екстремистка дейност.

Натрупаните незаконно придобити големи парични суми се отчитат като допълнителен рисков фактор. Проверява се предназначението им за друга престъпна дейност или тероризъм, уточняват още от ДАНС.

На организаторите на канала е отнето правото за пребиване в България. Разпоредено е принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане у нас за срок от пет години.

По време на операцията са извършени проверки на общо 17 адреса. Това е станало по предварителна информация за настаняване на нелегални имигранти. Проверени са 81 чужди граждани. Установено е, че 27 от тях са незаконно пребиваващи в страната.

В полицейски управления са отведени 20 души. Самоличността им се установява. Пет деца и двамата им родители пък са предадени на Държавна агенция „Бежанци".