Президентът на Полша Лех Качински отказа да подпише призвания да замени конституцията на ЕС Лисабонски договор.

Качински мотивира отказа си с това, че по-рано през юни жителите на Ирландия на референдум отхвърлиха договора.

Полският президент заяви, че след ирландското "Не" подписването на Лисабонския договор "няма никакъв смисъл".

През април месец Сеймът на Полша (полският парламент) ратифицира Лисабонския договор, но за окончателното му приемане е необходим и подписът на президента.

Междувременно стана ясно, че r германският президент Кьолер също отказва да подпише ратифицирания вече от парламента договор.
Той отговаря на молбата на Конституционния съд, който проучва жалбата на Лявата партия против т.н. Лисабонски договор.

Влизането в сила на договора за реформи на ЕС, отхвърлен от ирландците, става все по-съмнително, коментират експрети.  

Отказът на Качински и Кьолер да ратифицират Лисабонския договор е сериозен удар по позицията на френския президент Никола Саркози, който веднага след референдума в Ирландия заяви, че приемането на Договора за реформи трябва да продължи.

Освен това двата отказа стават в деня, в който Франция поема 6-месечното председателство на ЕС и оснавната й задача е преодоляването на институционалния кризис в общността.

"Трудно може да се каже, че с това всичко е приключило. Но от друга страна, изявления, че без този договор няма да има ЕС, се несериозни", отбелязва обаче Качински.

До този момент Лисабонския договор е ратифициран от 18 от 27-те страни членки на ЕС: Австрия, Великобритания, Гърция, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Португалия, Франция, Румъния, Германия, Словакия, Словения, Дания, Унгария, Финландия и Естония. България също премина през процедурата по ратификация.
Ирландците казаха „не", предстои да се видят следствията отказа на Качински.