Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам обяви, че се оттегля от политиката.

Това съобщи АФП.

На среща със свои привърженици той заяви, че няма намерение повече да участва в политическия живот на страната и счита, че е изпълнил всички поставени му задачи.

По думите му той е бил принуден да се занимава с държавни дела, тъй като в Либия са слабо развити политическите институции и гражданското общество.

АФП отбелязва, че Сейф ал-Ислам никога не е заемал официални постове в правителството на Либия, но въпреки това беше пълномощен представител на страната в преговорите по освобождаването на българските медицински сестри и изплащането на компенсации на жертвите от взривения от либийски терорист самолет на шотландския град Локърби.

Активното участие на Сейф ал-Ислам в тези и други преговори накараха редица западни политически анализатори да го сметнат за най-вероятния приемник на Муамар Кадафи на поста ръководител на страната.

Агенцията поставя под съмнение призива на Сейф ал-Ислам за създаването на гражданско общество в Либия, като припомня, че освен оглавявания от самия него фонд "Кадафи" в Либия няма една пълноценно действаща обществена организация.