При повторното откриването на музея в Багдад, иракският премие Ал Абади заяви, че "варварите от групировката "Ислямска държава" няма да разрушат историята ни", предадоха световните информационни агенции.

"Те опитват с арогантност и варварство да рушат наследството на човечеството и иракския народ, също както унищожават хора. Искам да изпратя ясно съобщение тук от Багдад, че ще защитим това историческо наледстов и ще унищожим онези, които го рушат", каза той.

Припомняме, преди дни бе разпространено видео, в което бойци на джихадистите разбиват антични статуи с ковашки чукове и пневматичен чук в музея в Мосул.

Археолози изразиха опасенията си, че след унищожаването на археологически паметници в музея в иракския град Мосул, джихадистите от „Ислямска държава" ще започнат системно унищожаване на културните обекти в контролираните от тях територии, съобщава „Франс прес".

Особено застрашени са древните градове Нимруд и Хатра, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. И двата града са разположени южно от Мосул, който от юни 2014 година е главна база на терористите в Ирак.