Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи жестоки критики към гръцкото правителство, заявявайки, че се чувства „предаден" от показвания на преговорите за дълга „еготизъм", съобщават световни агенции.

В началото на проведената в Брюксел пресконференция Юнкер припомни, че Гърция се е присъединила към ЕС в началото на 80-те години на XX век.

„Брюксел не иска Платон да играе във втора дивизия и аз не искам да играе там днес", изтъкна той.

Трус на пазарите, експерти броят дните на Гърция в еврозоната
Още...

За една нощ Европа пое голям удар и добрата воля беше хвърлена на вятъра, подчерта Юнкер.

Шефът на ЕК поясни, че е „дълбоко натъжен" от събитията в събота.

Ние видяхме еготизъм, тактически игри, популистки игри след моите усилия. Чувствам се предаден", продължи Юнкер.

Играта на една демокрация срещу други 18 не е достойно за великата гръцка нация и не е справедливо за гръцките граждани. Направих всичко по силите си, другите направиха всичко, което могат, не заслужаваме отправената критика към нас. Работихме ден и нощ за сключване на споразумение преди гърците едностранно да прекратят преговорите със свикването на референдум, оплака се той.

Поставих разговорите повече на политическо ниво, както гръцките власти желаеха. Ние не оставихме разговорите на технократите. Направих всичко по силите си, повтори Юнкер.

Търпеливо изчаквахме гръцките предложения, които често бяха забавяни, умишлено променяни, не е наша вината, изтъкна той.

Според него гръцката страна умишлено е напуснала преговорите, довело до сегашната криза.

„Бих казал, че гръцката страна неочаквано напусна преговорите в петък вечерта", разкри той, допълвайки, че гърците са напуснали масата за преговори в най-лошия момент. „Ние бяхме готови да дискутираме мерките за дълга", продължи Юнкер.

По думите му кредиторите не са предложили орязване на пенсиите, както твърдият от СИРИЗА. Този въпрос никога не е бил на масата за преговори, грешно е да се твърди, че е обсъждан, увери той, подчертавайки, че пакетът на кредиторите е бил справедлив.

Той обвини гръцкото правителство в лъжа: „Би било уместно, ако гръцкото правителство каже истината, гръцкият народ трябва да знае цялата история".

Гръцкото правителство имаше възможността да замени мерки. Ние също настоявахме за структурни промени, каза шефът на ЕК.

По думите му Гърция страда от липса на конкуренция, което означава, че енергията и цените на суровините са сред най-високите в Европа.

Ципрас знае, че кредиторите бяха готови да обсъдят облекчаване на дълга в съответствие с приетите ангажименти през 2012 година, заяви Юнкер.

Председателят на ЕК съобщи, че вратата все още е отворена, но не излезе с ново предложение. По-рано „Франс прес" информира, че председателят на ЕК ще обяви ново предложение за Гърция, но Комисията впоследствие опроверга.

Ние наистина преодоляхме планини, до последната минута, докато гръцките власти не затвориха вратата. Въпреки разпространяващата се информация, няма да обявя нов план днес, добави той.

Юнкер призова Гърция да каже „да" на референдума, за да остане в еврозоната.

Референдумът в неделя е гласуване за членството на Гърция в еврозоната. Обръщам се към гръцкия народ с молба да гласува с „да" на референдума в неделя. „Да" - за остане в еврозоната, призова Юнкер.

Не трябва да извършвате самоубийство, защото ви е страх от смъртта, обърна се той към гръцкия народ.

Запитан какви са пораженията в отношенията между Брюксел и гръцкото правителство, Юнкер отговори, че референдумът го е изненадал. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас не ми каза, но аз не го виня лично, разясни той.

„Не" на референдума би означавало катастрофа за Гърция. Цялата планета ще го приеме като знак, че гръцкият народ иска да се дистанцира от Европа, каза още той.

Юнкер, който владее няколко езика, завърши изказването си с няколко думи на гръцки език.

Референдумът ще се проведе на 5 юли, неделя. Гърците ще отговарят на въпрос дали приемат предложенията на кредиторите. Според някои социологически проучвания в Гърция, над 50% от гърците ще гласуват за приемане на програмата на кредиторите.

Припомняме, по-рано днес германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако еврото се провали, Европа се проваля.