Германското правителство призова американските власти да предоставят достъп на германски депутати до ключовите документи от договаряното между ЕС и САЩ споразумение за свободна търговия - Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), съобщава БиБиСи.

В американското посолство в Берлин някои представители на германското правителство, но не и германски депутати, могат да четат документите, които разкриват позициите на САЩ и ЕС в преговорите.

Само част от текстовете са достъпни онлайн.

Онлайн кампанията Stop TTIP събра повече от 3 милиона подписа срещу сделката. Сега Европейската комисия трябва да разгледа искането на европейските граждани. Комисията и много политици заявява, че споразумението ще донесе много ползи за САЩ и Европа, включително откриване на нови работни места и бизнес възможности.

Проучване на Центъра за изследване на икономическата политика (CEPR) показва, че потенциалните печалби за ЕС от сделката са в размер до 119 милиарда евро на година, а за САЩ - 95 милиарда евро.

Политиците в Европа нямат автоматично право да четат текстовете от подготвяното споразумение.

Членове на американския Конгрес, а също така на Европейския парламент, могат да четат документите в стаи със засилени мерки за сигурност.

В американското посолство в Берлин представители на германското правителство трябва да си оставят мобилните телефони извън стаята, където могат да четат текстовете от ТПТИ. Те също така не могат да копират тестове.

ЕК и САЩ „сега се съгласиха да предоставят достъп на германски депутати до консолидираните текстове", обявиха от германското икономическо министерство и от енергийното ведомство пред БиБиСи.

По-рано германският посланик във Вашингтон призова американския търговски представител Майкъл Фроман да предостави такъв достъп.

Говорител на ЕК в областта на търговията каза пред британската медия, че такъв достъп за депутатите от страните членки на ЕС „е един от проблемите, който трябва да бъде разрешен".

Американците ще трябва да приемат нашия подход, уверени сме, че много скоро може да бъде намерено решение. Всички правителства в ЕС имат достъп до всички документи за ТПТИ", каза Даниел Росарио.

Вчера Европейската комисия предостави на САЩ план за нови арбитражни съдилища, които трябва да разрешават търговски спорове. Комисията добави, че новите съдилища трябва да са прозрачни и да включват процес за обжалване.