По повод воденото срещу него досъдебно производство митническият шеф Ваньо Танов каза, че е дал показания в Националната следствена служба и че няма да оповестява факти по делото.

Твърдя, че по това дело съм казал цялата истина и само истината", заяви той на пресконференция в Агенция „Митници" и допълни, че е лесно да казва само истината, тъй като няма от какво да се страхува.

Той припомни, че категорично е потвърдил първите два разговора (с министър Дянков, б.р.). За третия - със заместника на Дянков, Владислав Горанов, Танов посочи, че е толкова дълъг, защото към основния разговор има добавени части и от други разговори между двамата.

„Вторите два, които бяха публикувани текстово, съм казал, че текстът по отношение на г-жа Фидосова е истина, а този с Менда Стоянова е пълен фалшификат", посочи още Ваньо Танов.

Разговорите на Ваньо Танов са записвани със специални разузнавателни средства. Това заяви самият той, отхвърляйки съмнения, че сам е записвал разговорите. Танов подчерта, че с това е наясно всеки, който е работил в службите.

Митническият шеф заяви още, че разговорът му с премиера Бойко Борисов за проверките в пивоварната на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата е сглобен. По думите на Танов става дума за няколко разговора, от които е монтиран един.

Той заяви, че си спомня специфична дума, използвана от премиера, която липсва в разгласените стенограми. Танов обаче не каза, коя е тази дума.

Шефът на Агенция „Митници" потвърди, че е имал предварителен разговор, в който премиерът Бойко Борисов му казва, че президентът Георги Първанов е разговарял с него за отнетия лиценз на производителя на бира „Леденика".

Ваньо Танов каза, че е готов да носи наказателна отговорност, ако се окаже, че има намеса и ходатайство за проверките на бизнесмена Михаил Михов.
По отношение на отнетия лиценз на „Леденика" Танов обяви, че въпросът е обсъждан на национално съвещание.

„В края на краищата задачата не е да спреш бизнеса, а да го накараш да изпълнява изискванията", убеден е шефът на Агенция „Митници".
Той обясни, че още през октомври месец е започнала ревизия на цялостната дейност на „Леденика", като се е стигнало и до запориране на сметките. По думите му става въпрос за почти седемцифрена сума.

Сериозен правен анализ на служителите на Агенция „Митници" показал, че при загуба на дело от страна на държавата, се завежда дело за отговорността на държавата и тогава от нея се искат баснословни суми за претърпени щети и пропуснати ползи.

Ваньо Танов посочи, че в жалбата на „Булбрю" се казва, че фирмата иска спиране на предварителното изпълнение, защото в противен случай компанията ще претърпи загуби в размер на 20 млн. лева.

Ако от Агенция „Митници" бяха продължили да настояват за предварително изпълнение, при иск от страна на фирмата можело да се стигне до положение, в което трябва митниците да платят тази сума само заради това, че са спрели дейността за кратък период от време.
Затова дейността на пивоварната в този период не е спирана, но е била под контрола на митническите органи.

Директорът на митниците каза още, че разполага с документи с изготвен психологически портрет на сина му и предполага, че той е направен от службите и е изнесен от тях по същия начин, по който и разговорите, записвани със специалните разузнавателни средства.

Танов заяви, че е директор на митниците за известно време, но баща за цял живот и за пореден път подчерта, че ще си търси правата. „Аз съм 25 години служител, знам как и от кого се изготвят психологически портрети", каза Ваньо Танов.

Той посочи, че от документи, които са му дадени, става ясно, че е имало ежедневно проследяване на сина му.

„Когато на мен ми представиха тези документи, ми ги представиха в един ден сряда, в петък трябваше да се случи събитие - госпожа, живееща в блока, да звънне по телефона и да каже: „Тука има едни цигари", които те трябвало през нощта да му ги сложат (на сина му, бел.ред.)", обясни схемата Танов.


По-късно, Танов пред вътрешната комисия: Всички ми имат зъб, с Цветанов не си говорим, хора близки до премиера искат да овладеят митниците
...
След пространната си пресконференция за медиите Танов бе изслушан и от вътрешната комисия, където говори още два часа.

Въпреки, че след това не искаше да отговаря на още журналистически въпроси, той бе приклещен в един от кулоарите без изход в НС. Говорил съм всичко, което е истина, повтори за пореден път денс митничар номер 1.

На въпрос защо точно той е трябвало да бъде разработен, Танов отговори: "Сигурно защото съм много интересен. Интересен съм за всички фирми". Според шефа на Митниците всички фирми му имат зъб.

Той е категоричен, че няма да изтече в публичното пространство интересен разговор между него и вътрешния министър Цветан Цветанов, защото - "Не си говорим помежду си".

Той повдигна още веднъж въпроса за разработването на сина му и се закани да търси правата си. Ще пусна жалба до прокуратурата в момента, в който приключи тази дандания, каза той. Разговарял съм с главния прокурор, добави той.

Шефът на Митниците се оплакал и на премиера за всичко което се случвало със сина му - подхвърлените контрабандни цигари в колата му и дрога в апартамента му.  Борисов разпоредил проверка на ДАНС. Повече от 6 месеца обаче резултат няма.

По-разговорливи за „разпита" бяха депутатите от БСП. По думите на Кирил Добрев, ако Танов е подслушван от паралелни структури, нещо което не е доказано, то тези паралелни структури са покровителствани от МВР и се налага изводът, че МВР оказва натиск да се махнат и назначат определени хора в Митниците.

Социалистите питали Ваньо Танов кои хора искали да се сменят неговите заместници, нещо от което се оплакал. Отговорът на митничар номер 1 - "Хора, които оказват натиск и които имат разговор с премиера".

Танов обаче не казал кои са тези хора, които си имат приказката с Бойко Борисов. Посочил обаче, че хора близки до премиера искат да овладеят Митниците.

Шефът на вътрешната комисия Анастас Анастасов обаче коментира, че депутатите от БСП доста са преувеличили споделеното от Ваньо Танов. Според него те политизирали случая и го ползвали за собствени политически цели.

„Глупости на таркалета." С тези думи шефът на митниците определи казаното от Румен Петков, че го е уволнил като шеф на ГДБОП заради нерегламентирани контакти с Будимир Куйович.

Румен Петков лъже, заяви Танов в отговор на Нюз.Бг. Той категорично отрече казаното от ексвътрешния министър и настоящ депутат от БСП Румен Петков. „Аз сам си подадох рапорт за пенсиониране и съм го уведомил", посочи още Вано Танов.