Българските пожарникари, участвали в гасенето на пожарите в Израел, ще бъдат наградени с по хиляда лева.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който посрещна на правителствения ВИП на летище София 92-мата български огнеборци, участвали в мисията в Израел, предаде агенция „Фокус". На посрещането дойде и главният секретар на МВР Калин Георгиев, и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" Николай Николов.

Бойко Борисов каза, че пет години е бил заедно с огнеборците в пожарите и рискът никога не ги е спирал; температурата е 1200 градуса навсякъде в пожара, каза Борисов.

Още от войната израелците помнят какво сме направили за тях. Вие днес, с това, което показахте там, след Москва, и след Израел, мисля, че направихте добра реклама за България, отбеляза Борисов.

Пожарникарите гасиха горски пожари около град Хайфа в Израел и в планината Кармел.

Министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман пристига днес на официално посещение в България, за да благодари на страната ни за участието в погасяването на горските пожари.

Паметни медали на пожарникари от 17 страни, сред които и 92-мата български огнеборци, връчи в резиденцията си в Ерусалим президентът на Израел Шимон Перес. Всички те участваха в потушаването на пожара край израелския град Хайфа.

В реч при награждаването президентът Перес подчерта, че съвместната работа на пожарникарите е пример за сътрудничество в критични моменти и може да бъде модел за международни общи действия.

В операцията са били привлечени около 1000 пожарни машини включително от Палестинската автономия, и самолетите "Боинг 747", руския "Ил-76" и самолет-амфибия "Бе-200", както и самолети от Гърция, които се пълнят с морска вода.

Малко преди това пожарникарите се срещнаха с премирера Бенямин Нетаняху, който им съобщи, че вече е говорил с премиерите на съседните страни за създаване на регионална противопожарна служба, като в нея се включат и страни като Русия и Саудитска Арабия. Нетаняху подчертал, че сътрудничеството, на което са станали свидетели при потушаването на пожара дава надежда за възможността да се постигне желания мир в района.