Президентът Георги Първанов призова да бъде прекратен вътрешният дебат за цената на АЕЦ „Белене", защото скандалите в българския лагер могат да се отразят негативно на позицията на България при преговорите с Русия, съобщи БНР.

По повод призива на премиера Борисов за скритата сума в така наречения инфлационен индекс за цената на централата, Първанов припомни, че това е била тема на първия му разговор с Борисов след избирането му за министър-председател.

Държавният глава посочи, че е поставил пред руската страна въпроса още през февруари 2009-а година в Москва за промяна на ескалационния индекс, тъй като предишното правителство се е съгласило да приеме български индекс, докато президентът е настоял да се приеме европейското изчисление.

Първанов коментира енергийните преговори от казахстанската столица Астана, където се провежда срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Той изрази надежда, че ще се стигне до компромис по двата спорни момента в заключителната декларация.

Става въпрос за текста, предлаган от американците за териториалната цялост на Грузия, както и за потвърждаване защитата на човешките права и демокрацията на страните от ОССЕ.