Във връзка с публикации в медиите и по разпореждане на главния прокурор, е възложена проверка на Главна дирекция „Криминална полиция", където се намира и икономическият отдел.

Това съобщи пред журналисти говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска по повод проверката с блокираните туристи заради спор между „Алма Тур" и „България еър".

Ще се проверяват както действията на длъжностни лица от „България еър", така и действията на длъжностни лица от "Алма Тур", обясни Немска.

Тя обясни, че проверката има за цел да изясни поради какви причини чуждестранните граждани не са напуснали своевременно територията на страната, така, както са си платили, така, както е уговорено с туроператора. Срокът на проверката е 10 дни и изтича в края на другата седмица, каза тя.

Проверката на действията на длъжностни лица от "България еър" и от "Алма Тур" цели да изясни каква е фактическата обстановка, има ли неправомерно поведение от съответните длъжностни лица в двете фирми и дали това неправомерно поведение осъществява престъпен състав по нашия Наказателен кодекс, обясни още Немска.

Тя посочи, че следващата седмица преписката ще бъде докладвана на Софийска градска прокуратура (СГП), като наблюдаващият прокурор незабавно ще вземе отношение и ще се произнесе по същество. Към момента се съдържат данни, които на този етап не са достатъчни за започване на наказателно преследване, уточни тя.

Много често сме проверявали фирми за различни техни действия между тях самите, както и отношения между техни длъжностни лица. Това не е първият и не е изолиран случай", подчерта Немска.

Запитана дали проверката е започнала заради едно обаждане на премиера Бойко Борисов до главния прокурор, тя заяви: „Има данни, с които прокуратурата е приела, че може да се самосезира и да извърши проверка за наличие на престъпление. В никакъв случай не може да се приеме, че само едно обаждане е достатъчен повод, за да възложим проверка".

„Преценили сме, че данните в пресата са абсолютно достатъчни - прокуратурата да се самосезира и да извърши тази проверка", категорична беше тя. Говорителят на СГП обаче отказа да даде повече подробности, преди да е приключила проверката.