Русия не изключва възможността да поеме инициатива за използването на оръжия срещу противоракетната отбранителна система на НАТО в Европа, но само като последен избор.

Това заявиха от руския Генерален щаб на конференция за противоракетна отбрана в Москва.

Разполагането на нови нападателни оръжия в южната и северозападната част на Русия срещу компоненти от противоракетния щит на НАТО, включително позиционирането на ракетни системи „Искандер" в региона на Калининград, е един от възможните начини да се попречи на Европейската противоракетна система", каза Началникът на Генералния щаб Николай Макаров, цитиран от РИА Новости.

Имайки предвид „дестабилизиращата роля на противоракетната система... решението да се поеме инициативата за използването на наличните оръжие ще бъде взето при влошаване на ситуацията", каза той.

Според проекта до 2020 година европейската противоракетна система ще има способностите да прихваща руските междуконтинентални балистични ракети, каза Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

САЩ и НАТО се съгласиха за развитието на системата на срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 година, но разговорите с Москва стигнаха до задънена улица, след като НАТО отказва да даде писмени гаранции на Русия, че системата не е насочена срещу руските стратегически оръжия.

До 2018-2020 година - това е третата и четвъртата фаза от разполагането на европейския противоракетен щит в Европа - на континента трябва да има достатъчно ракети за отбрана, за да могат да прихванат част от руските междуконтинентални ракети и балистичните ракети, изстрелвани от подводниците", каза Патрушев на международната конференция за европейската противоракетна отбрана в Москва.

Географските региони и техническите характеристики на тези ракетни системи за отбрана създават основа за допълнителна опасност, особено като се вземат под внимание сегашните и бъдещите високи нива на точност на американските оръжия", подчерта той.

Нашите експерти заявяват, че други цели, за които могат да се изискват сериозна противоракетна отбрана, всъщност не съществуват", допълни още той.

По думите му създаването на европейска противоракетна система без споразумение с Русия ще доведе до падение за руските възпиращи ядрени сили, също така може да доведе до дисбаланс в стратегическата стабилност на регионално и глобално ниво.

Отказът да се обсъдят условията за предоставяне на правно обвързващи гаранции на Русия, че разгръщането на системата няма да бъде насочена към нея засилват нашите убеждения, че истинската цел на тази противоракетна система може да се различава от това, което се посочва", констатира Патрушев.

Руските военни и политически лидери вече няколко пъти предупредиха западните си партньори, че ако разговорите пропаднат Русия може да вземе сериозни мерки, включително разполагането на тактически ракети с малък обсег в Калининград.

Конференцията „Факторът противоракетна отбрана във формирането на Ново пространство за сигурност" е организирана от руското военно министерство. Повече от 200 военни специалисти и експерти от 50 страни, включително 28-те страни от НАТО участват на конференцията.