1272 удостоверения на застъпници и две пачки банкноти по 20 лева на обща стойност 2 960 лева са иззети при вчерашната акция на Икономическа полиция в предизборния щаб на Веселин Марешки в медицински център "Младост".

Полицаите са иззели още 24 пълномощни и 192 празни бланки на удостоверения за застъпници, съобщи директорът на ОДП-Варна, комисар Веселин Петров, цитиран от днесплюс.

Извършеното претърсване в щаба на бившия кандидат за кмет бе във връзка с образувано досъдебно производство по чл. 167 а от НК срещу неизвестен извършител.

До момента по случа са разпитани като свидетели 18 лица. Предстоят огледи, експертизи, разпити на други свидетели, каза от своя страна районния прокурор на Варна Цветнка Гетова.

При доказване на покупко-продажба на гласове, уличените лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Относно образуваната по сигнал в районна прокуратура проверка за купуване на гласове срещу Веселин Марешки, Гетова уточни, че тя еобщонадзорна.

За образуването на наказателно производство е необходимо в прокуратурата да е постъпила тъжба от потърпевши от купуването на гласове. За такива се считат, кандидатите за кметове и за съветници.

Нито един от сигналите за купуване на гласове в изборния ден не бе потвърден, каза още комисар Петров и изрази мението си, че в този дентова не се е случвало.