Комисия от общински съветници откри в кърджалийски детски градини мухлясали лимони, сирене за по 10 лв. килограма и олио за 3,60 лв., съобщава БНР. Комисията е сформирана заради много жалби от родители.

При проверката е установено, че в детските ясли и градини в Кърджали се доставят храни и продукти на цени, по-високи от тези в магазините. Инспектирани са основни детски заведения.

Общинският съветник Георги Кючуков коментира, че същите продукти могат да се купят на дребно в магазините за по-малко пари. Оказало се, че кашкавал, който в хранителните вериги се продава за 11-12 лв., в детските градини се предлага за 16.60 лева. Препарат за почистване в магазините се предлага за цена около левче, в детските градини се предлага за около 5 лева.

Директорките на детските градини са се оплакали, че цитрусовите плодове мухлясват бързо, защото са доставяни замразени.

Заради съмнения, че кравето сирене за децата е на растителна основа, проби от него са изпратени в Агенцията по безопасност на храните. Проверка в градините се извършва и от паралелна комисия, сформирана със заповед на кмета Хасан Азис.

Само една фирма извършва доставките за детските градини в Кърджали. Тя е спечелила обявения от местната администрация конкурс за обществена поръчка.