В телефонен разгоров между премиера Станишев и гръцкия му колега Караманлис е станало ясно, че в близките дни е възможно да се осъществят доставки на природен газ от Гърция за България.

Съвпада и оценката на двамата премиери за възможните количества природен газ, които ще бъдат подавани - около 2 млн. куб. м газ дневно, предаде правителствената пресслужба.

Гръцкият министър-председател е съобщил, че е получил гаранции от гръцката газова компания "Депа" за липсата на технологични проблеми за осъществяването на доставките.
Той е разпоредил на компанията да извърши цялата технологична организация за подаване на необходимите количества природен газ за България.

От Кризисния щаб към МИЕ уточниха, че в България има работещ магистрален тръбопровод, по който може да бъде доставен газът от Гърция. Тръбата е с диаметър 70 см. и преминава от Петрич към Солун

Обсъден е и проектът за изграждането на газовата връзка между Димитровград и Комотини.

Премиерът Караманлис е бил категоричен, че Гърция ще подкрепи искането на България този проект да получи приоритетно финансиране от Европейския съюз-

Предстоят разговори на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с министъра на развитието на Гърция Христос Фолиас за уточняване на всички параметри.

Припомняме, на снощно заседание на Кризисния щаб стана ясно, че предстои въвеждане на нов ограничителен режим от 21 януари.

Газохранилището в Чирен ще може да осигурява сегашните 4.2 млн. куб. метра газ дневно до 19-и , след което ще се премине в режим 4 млн. куб. метра.

Това ниво ще се поддържа до 26-и. От тази дата, в случай че газовата криза продължи, се преминава към 3.8 млн. куб. метра дневно.

Участниците в заседанието бяха категорични обаче, че ако се осъществят доставки от Гърция, засега няма да е необходимо въвеждането на нов, по-строг ограничителен режим