Британският премиер изрази готовност да остане на поста си, заявявайки категорично, че е готов да проведе разговори за формиране на коалиция с всяка партия.

Гордън Браун
Ако преговорите за сформиране на правителство между Ник Клег и Дейвид Камерън се провалят, Гордън Браун ще се обърне първо към либералдемократите.

По думите му лейбъристите и либералдемократите имат общи цели за постигане - политическа реформа и справяне с предизвикателствата в икономиката.

Лидерът на Лейбъристите също така заяви, че уважава решението на Ник Клег да потърси контакт първо с победителя в изборите Дейвид Камерън.

Клег готов на коалиция с консерваторите.
                                 Още...

В кратко изявление от Даунинг стрийт 10 премиерът Гордън Браун изрази желание бързо да бъде сформиран кабинет в името на доброто на страната.

Той също така определи и резултатите от вчерашния вот като нетрадиционни, взирайки ситуацията на „висящ кабинет".

Дейвид Камерън
По думите на Браун хората не харесват несигурността и целта на новото правителство трябва да е възстановяване на доверието на хората в политиката.

Той се обяви и за смяна на системата за гласуване, която според него трябва да бъде избрана на референдум от народа на Великобритания.

Малко по-късно и лидерът на Консерваторите Дейвид Камерън направи изявление. Той благодари на Ник Клег за изказването му, че партията победител заслужава да състави правителство и предложи на либералдемократите коалиция:

"Бих искал да направя голямо, открито и отворено предложение към либералдемократите. Бих искал да работим заедно, за да се справим с големите и неотложни проблеми на нашата страна".

Камерън посочи, че най-важната задача на новото правителство ще бъде намаляването на рекордния бюджетен дефицит.

Малко по-късно лидерът на Консерваторите Дейвид Камерън също предложи на Либералдемократите да сформират коалиция.

Опозиционната Консервативна партия води на провелите се парламентарни избори във Великобритания, като до момента печели 301 от 650-те места.
Това сочат данните от преброените резултати в 638 избирателни района.

Управляващата Лейбъристка партия взема 255 места, трети са либералдемократите с 54 мандата.

Великобритания се събуди с т.н. "висящ" парламент. При него нито една от политическите сили не разполага с достатъчно депутатски места за сформиране на самостоятелен кабинет.

На този етап не е ясно как и в какви срокове ще бъде сформирано новото правителство.

Правото да опитат да сформират правителство на малцинството, или в коалиция с други партньори, ще има управляващата Лейбъристка партия.

Ако лидерът на лейбъристите и настоящ премиер Гордън Браун не постигне консенсус с никого, кралицата формално ще предаде това право на лидера на торите Дейвид Камерън.