С червени рози бе посрещната Мая Манолова в партийния клуб на столетницата в столичния район „Красно село". Пред партийни членове тя представи платформата си в кампанията за избор на нов лидер на БСП, който ще се състои на конгреса на БСП, насрочен за 27 юли, неделя.

Миков и Стойнев не са промяната, от която има нужда БСП, атакува ги Овчаров

 

Още...

Млади социалисти декларираха подкрепата си за Манолова, облечени в червени тениски с надписи: „На пътя на победата с Мая Манолова".

Да подкрепи червеното острие дойде й военният министър Ангел Найденов. Ексенергийният министър и бивш председател на БСП-София Румен Овчаров също дойде да изслуша платформата на Манолова. Дойдоха и червени депутати, като залата се оказа тясна за желаещите да чуят какво ще им каже заместник-председателят на НС.

Тя сподели, че от „Позитано" 20 й се обадили и я помолили да спре да говори, че БСП е в криза. Мая Манолова подчерта, че в нейния квартал като малка се коментирало, че не е важно дали си паднал, а как се изправяш след падането. Когато падах, не се разплаквах, а ставах и продължавах напред, сподели тя.

Според нея важният въпрос за БСП е как ще се изправи и ще продължи напред.

Важно е да върнем демокрацията в партията, изтъкна Манолова. Трябва да върнем принципите и правилата в БСП, категорична е тя.

Не зная защо решихме изборите да са в края на юли, защо се върнахме към задължителното гласуване, защо сложихме точка по този начин на управлението, каза още Манолова, коментирайки някои от ходовете на настоящия лидер Станишев и настоя решенията в столетницата да се вземат явно за актива.

„Ще върна БСП на пътя на победата", е мотото на платформата на Мая Манолова. Тя е убедена, че промяната в столетницата е възможна, макар и закъсняла.

Червеното острие изтъква, че след 2006 г. партията няма победа в никакви избори и е претърпяла 8 поредни загуби. Мая Манолова обещава, ако стане лидер на столетницата, да приближи партията към лявата й ценност.

За разлика от някои гласове в редиците на социалистите за преосмисляне на коалиционната формула на Коалиция за България, депутатката е за нейното разширяване, но не на база на компромиси. Мая Манолова обеща премахване на гражданските квоти в листите, но за сметка на това граждански номинации в партийните листи. Трябва да върнем почтеността и идеализма в БСП, настоява още заместник-председателят на парламента.

„10 неудобни въпроса за БСП", както се изрази тя й били зададени в рамките на битката за лидер на БСП:

1. На кого служеше българското правителството;

2. Позицията на БСП за кризата;

3. Отношението към АБВ;

4. КБ и бъдещето на коалиционната формула;

5. Отношението към формулата на управлението - експертно или програмно правителство;

6. БСП задължително във властта или в опозиция;

7. ДПС и случилото се през последната една година;

8. Червеният апарат и поколенията в партията;

9. БСП и медиите в период на криза;

10. Приоритетите при конституиране на ИБ и Националния съвет.

Депутатът Страхил Ангелов пръв взе думата и настоя на тези избори столетницата да се яви самостоятелно, а не във формата „Коалиция за България". Нищо фатално няма да се случи, категоричен беше той. Заради лоша кадрова политика според него кабинетът паднал. Назначени били хора, които не отстоявали идеите на партията. Такива консуматори на властта не бива да излъчваме, настоя Ангелов.

Активисти поискаха да се чува гласът на актива, както по времето на Николай Добрев и Жан Виденов. Кривиците трябва да си казваме и да вървим напред, категорични бяха хората, дошли да чуят Мая Манолова.