До месец ще има конкретни резултати от проверките в енергетиката и ще бъде изготвен доклад, който ще бъде представен на народните представители.
Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на блиц контрола.

Правят се проверки на Мариците, мините и на АЕЦ „Козлодуй". Предварителните резултати показват, че има нарушения в обществените поръчки.

Американските Марици били готови да намалят цената на тока, но с условия - това, което намалят сега, след 5 години да им се възстанови. Ние не сме съгласни с това условие. Преговорите продължават, увери Борисов. Правим всичко възможно това да се случи, изтъкна той.

Премиерът е поискал анализ защо се е стигнало до това състояние на енергетиката, кой е допуснал това. Докладът ще бъде представен на депутатите, когато е готов.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт настоя за спешна ревизия в енергетиката. Извършено ли е нещо в тази посока, попита той. Въпросът е от изключителна важност за българското общество, изтъкна лидерът на НФСБ. Кога обществото ще получи отговорите, настоя Симеонов.

Лидерът на ПФ поиска среща с премиера, за да обсъдят ситуацията. Приемате ли срещата г-н премиер, попита Цецка Цачеа. Дали Бойко Борисов ще се срещна с Валери Симеонов обаче не стана ясно.

Министър-председателят Бойко Борисов се зае да обяснява на самите депутати каква е задачата на блиц контрола в първата сряда на месеца. „Нека да уточним - блиц контролът е за общите политики. Все пак за детайлите има парламентарен контрол в петък", поиска да разясни Борисов.

Това, че познава правилника за работа на 43-тия парламент, премиерът успя да покаже при въпрос от страна на Реформаторския блок.

Депутатът от РБ Мартин Димитров предупреди министър-председателя, че Министерство на енергетиката не е използвало най-добрите си експерти за удължаването живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй". Реформаторът призова премиера да се ангажира с наемането на най-добрите юрисконсулти по случая.

„Ще направя необходимата проверка", обеща Бойко Борисов, но отбеляза, че на такъв въпрос трябва да отговори ресорният министър. „В главата ми не може да има всичко, което на 240 депутати може да им дойде на ум да ме питат", обясни премиерът. Той обаче също се съгласи с притесненията на реформаторите, като призна, че удължаването на тези реактори е жизненоважно за енергетиката на страната ни.

Въпреки парламентарното разяснение на правилника Мартин Димитров обяви, че РБ са доволни от отговора на премиера, тъй като целта им е била да ангажират вниманието му по темата.