Сужебният премиер и министър на външните работи Марин Райков е разговарял днес по телефона с германския федерален министър на външните работи Гидо Вестервеле.

„Германия е ключов партньор и съюзник на България", заяви българският министър- председател по време на разговора, съобщават от Министерството на външните работи.

„Служебното правителство ще положи специални усилия за развитието на българо-германските отношения във всички аспекти. За нас стратегическите инвестиции и изпълнението на поетите задължения при точно спазване на българските и европейските закони е много важен приоритет", заяви Марин Райков.

Той отбеляза, че в днешната трудна социална ситуация е необходимо да бъде гарантирано икономическото развитите включително и чрез насърчаване на германските инвестиции в България.

Германският външен министър Гидо Вестервеле поздрави Марин Райков с неговото назначение и пожела успех на служебното правителство. „България може да разчита на пълната подкрепа на Германия в този труден момент", заяви германският първи дипломат. Той отправи покана до министър-председателя и министър на външните работи Райков да посети Берлин.

Разговорът се състоя по инициатива на министър Вестервеле.