Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин изрази увереност, че Франция няма да се откаже от сделката за "Мистрал" като част от санкциите срещу Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите му, той се е съмнявал Париж да предприеме подобни действия, тъй като са заложени твърде много пари. Според него, евентуално разваляне на договора за хеликоптероносачите, които вече са изплатени, би било по-неизгодно за Франция, отколкото за Русия. Русия би могла да ги изгради и сама, но Париж действа много прагматично.

През юни, френският президент Франсоа Оланд увери, че страната му няма да развали сделката. Единствено ако ЕС наложи общи санкции на Москва, Париж би се отказал от сделката, обяви тогава той.

Тогава бе потвърдено, че първият хеликоптероносач, „Владивосток" ще бъде доставен в края на 2014 година, а вторият, „Севастопол", през 2016 година. Договорът е от 2011 година, за 2 хеликоптероносача, с опция за закупуване на още два.

Сега Оланд заявява, че първият ще бъде доставен в срок, въпреки позицията на френските съюзници, но доставката на "Севастопол" зависи от поведението на Русия в украинската криза.