Кампанията срещу шистовия газ ще достигне своята кулминация утре - 14 януари.
В 12 града в България ще има протести и шествия - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Добрич, Благоевград,  Казанлък.

Това обявиха по време на пресконференция от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване.

Мотото на протеста е „Българин остани и земята си защити". Освен в България протести ще има и в Копенхаген и Лондон.

Гражданската инициатива чрез протестите си утре категорично се обявява за налагането на мораториум и законова забрана за добив на шистов газ в България.

Ние излизаме срещу технологията, а не срещу руски или американски фирми", заяви Борислав Сандов - представител на гражданската инициатива.

На хората им писна да ги правят на идиоти. Голяма част от нас не сa еколози, а български граждани, които искат да защитят земята и водата си." заяви той и допълни, че има неприродосъобразни граници, които не бива да се прекрачват.

Истината е на улицата. Утре ще бъде велик ден за българското гражданско общество", каза Сандов.

Мариана Христова посочи, че за пореден път е било отложено разглеждането на законовите инициативи срещу опасната технология, които са били внесени от три различни партии.
По думите й крайните резултати в света от добива на шистов газ са отчайващи.
България не трябва да става домакин на такава технология, категорична е тя.

Тя отбеляза, че правителството неглижира тяхното отношение по въпроса, и че са получили обещание за подкрепа на законова инициатива - нещо, което не се е случило.

Тя припомни и че преводът на европейската директива е грешен или преиначен.
"Искаме да кажем на правителството - ОВОС на нас не ни е достатъчен. Тази технология не е от вчера в САЩ и Канада и там вече има тежки последици. Няма нужда да ставаме опитни зайци и да я пробваме у нас", заяви тя.

Непрекъснато се говори за енергийна независимост на България, добави от своя страна Милен Стоянов. По думите му обаче със сигурност, ако се започне добивът на шистов газ, ще изпаднем в хранителна зависимост.

Ние потъпкваме собствената  си национална сигурност, няма да имаме производство  да се нахраним, още по-малко да изнасяме.
Много безотговорно е да се твърди, че ще постигнем енергийна независимост без оглед на това, че ще загубим хранителна независимост, каза още Стоянов.

От гражданската инициатива са убедени, че ако до всеки земеделец достигне информация за щетите от технологията за проучване и добив на шистов газ,  ще се включат в тези протести.

Татяна Косева, която е от Нови пазар - един от най-потърпевшите райони отбеляза, че още на 26 ноември е започнало събирането на подписка.

Тя съобщи, че интересът към подписката е много голям и в различните градове има дежурни пунктове, където доброволно хора обясняват на гражданите за проблема.

По думите й на много места хората въобще не са чували за него.
Само за около седмица има събрани няколко хиляди подписа.

Борис Сандов припомни, че по време на среща през месец септември в министерски съвет премиерът Борисов е заръчал на министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков да изготвят доклад с чуждия опит, като им е дал срок от две седмици. До момента обаче такъв доклад не им е предоставен.

Той посочи още, че правителството, както им е обещало, им е довело чужд специалист - поляк.
Сандов обаче допълни, че се надява този поляк да не е един от задържаните за корупция при отдаването на концесии за проучване на шистов газ.
Нашата цел не е да сваляме правителството, но не може да не се противопоставим на такова отношение от страна на министрите.

Искаме Нона Караджова и Трайчо Трайков да се извинят заради ненормалното си отношение спрямо гражданите, настояха от гражданската инициатива.