Финансовите пазари тласкат световната икономика към нова Велика депресия, а властите, най-вече в ЕС, за загубили контрол над ситуацията.

Това посочва световноизвестният финансист Джордж Сорос в писмо до британския вестник „Файненшъл таймс", информира money.bg.

Той е категоричен, че незабавно трябва да бъде възстановен контролът над събитията, като за целта 81-годишният финансист предлага три мерки. Една от тях е сключване на ново споразумение между страните-членки на еврозоната, което да създаде общо министерство на финансите. Втората мярка е свързана с преминаването на многобройните европейски банки под управление на ЕЦБ в замяна на предоставянето на временни гаранции за тях.

По думите на Сорос привличането на нови капитали в страни като Италия и Испания при ниски лихви, обезпечени от ЕЦБ, също ще помогне за предотвратяване на нова Велика депресия.

Финансистът смята, че тези стъпки ще успокоят пазарите и ще дадат време на ЕС да изработи стратегия за икономически растеж, без каквато дълговата криза не може да бъде решена.

Сорос отбелязва и че всички, обсъждани решения от лидерите на ЕС не са достатъчно радикални за стабилизиране на ситуацията и преодоляване на кризата. "В тези условия са нужни „нови и смели подходи", смята финансистът.