Нов начин за интеграция на ромското население въвежда френска община, съобщава Le Point.

Местната власт в Гарден е взела решение да предостави общински терен на 11 ромски семейства срещу обещание те да изпращат децата си на училище.
Наша грижа е да покажем, че ромите могат да се приемат по хуманен начин, като пълноправни граждани, коментира кметът Роже Мей.

Градоначалникът, който е от комунистическата партия, допълни, че се чувства обезпокоен от проявите на омраза и неразбиране по отношение на ромите.

Семействата, на които общината е помогнала, наброяват 62-ма души. 20 от тях са деца на училищна възраст.

Кметът на Гарден е наредил лагера, в който пребивават циганите, да бъде заключван, за да не се допускат прояви на насилие спрямо обитателите му, каквито е имало наскоро, допълва изданието.
Заради предстоящата зима в помощ на циганите общината  е отпуснала 30 000 евро. С тях ще бъдат закупени дрехи и ще бъдат изградени временни постройки.

Единственото условие, за да не бъдат експулсирани ромите, е да изпращат децата си на училище. Не можем да интегрираме това население, ако не го стабилизираме поне минимално - чрез образование и медицински контрол, допълва Сендрин Лабум, главен координатор на клона на „Лекари на света" в Марсилия, който поздрави кмета на Гарден за решението  му относно ромското населението.

Въпросът за интеграцията на ромското население във Франция отново излезе на ред, след като властите продължиха спорната политика на предишното правителство за разрушаване на незаконните цигански биваци и „репатриране" на техните обитатели към Румъния. През лятото два бивака с около 350 души бяха насилствено евакуирани до град Лил, след като имаше подобни операции в Париж и югозападния град Лион.