Правителството изпълнява на 70% нашата програма и затова е толкова трудно решението дали да оттеглим подкрепата си. Трябва да изберем по-малкото зло.

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов.

Припомняме, ПФ се възпротиви срещу назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната, като в последните дни текат разговори дали коалицията на националистите ще продължи да подкрепя правителството. Новият областен управител на София Веселин Пенев също създаде напрежение между ГЕРБ и ПФ.

По думите на Симеонов, ПФ е взел решение, но коалицията има няколко нива и по тази причина отказа да обяви решението. Това вероятно щяло да се стане до края на седмицата.

Симеонов обясни, че едната възможност пред ПФ е била да подкрепи ГЕРБ, които са критикували години, а другата - да даде „възможност ДПС да яхне властта". „Правителството изпълнява 70% от наша програма", заяви той и допълни, че коалицията е щяла веднага да се откаже от подкрепата, ако това не е било така.

Лидерът на НФСБ отново повтори няколко пъти, че за патриотите властта не била самоцел и били единствената партия, която се е отказала „от удобните и сладките места на управлението".
Няма проблем Бойко Борисов да се откаже от нас. Ние сме в парламента, за да изпълняваме предизборната си програма и сме отговорни пред избирателите си", каза още той.

По думите му Исмаилов и Пенев са представители са на протурска партия (НПСД на Корман Исмаилов, б.р.).
„В случая става въпрос за подмяна на протурска партия", каза той, като подчерта, че ДПС първа е обявила подкрепа за Орхан Исмаилов.

„На всички етапи на преговорите за създаване на правителство сме заявявали, че сме против участието на НПСД в управлението, ние сме ги предупреждавали", подчерта Симеонов. По думите му Корман Исмалов е предложил Исмаилов директно на министъра на отбраната, без да го съгласува с останалите и с това поставил ГЕРБ в неудобно положение.

Разбирам позицията на ГЕРБ - ще ги обвинят в капитулация пред ПФ", каза той и допълни, че ПФ продължава да търси някакво компромисно решение, като ще разговаря и с Реформаторския блок.

Валери Симеонов защити изборът на Слави Бинев за шеф на комисията по култура и медии в парламента, като заяви, че председателите на парламентарни комисии трябва да са добри администратори, които защитават интересите на съответния бранш.
„Става дума за административна работа, редиците на културата биха били доволни от Слави Бинев", добави той.

По думите на Симеонов, Бинев не бил собственик само на чалга заведения, имал и такива, в които се изявявали и български рок групи.

Само Патриотичният фронт може да защити българското в културата", каза още съпредседателят на коалицията.