По данни на Института за анализи и оценки в туризма, това лято намалението започва по-рано и на север вече е факт, съобщи bTV.

От 15 август цените падат и на юг в Приморско, но масово почивките поевтиняват от последната седмица на август - началото на септември - с до 30 %.

Така например, 5-дневна почивка за семейство с 2 деца на юг ще струва между 750 и 1050 лева. На север е с около 100 лева по-скъпо.

Оформила се е нова тенденция на български туристи, които предпочитат т.нар. културна среда. Те избират Лозенец и Созопол, и са готови да харчат повече и през септември.

Падат цените и на квартирите. До седмица-две стая с вентилатор ще струва само 10 лева на човек, при екстра „климатик" - с 5 лева отгоре.

Браншът очаква нов бум на уикенд пакетите. Нестабилното време в началото на лятото забави този тип предпочитана от част от българите морска почивка.

Докато се надяват на дълго лято, хотелиерите гледат към следващия сезон. В ход са записванията за лято 2015 г.

На места вече са обявени нови цени - с 10 на сто по-високи. Обяснението е, че са били „замразени" в продължение на 3-4 години заради икономическата криза и е време да бъдат размразени.