Необходима е актуализация на бюджета за настоящата 2014-та година. Основната корекция на парите на държавата трябва да бъдат отразени в лимитите на държавния дълг, както и прогнозите на приходите. До този извод е стигнало служебното правителството на премиера проф. Георги Близнашки, след направен обстоен анализ на консолидираната фискална програма на страната ни и в частност на изпълнението на държавния бюджет към края на месец юли.

След днешното редовно заседание на кабинета "Близнашки" служебният министър на финансите Румен Порожанов призна на пресконференция, че в момента отчитаме по-лоши финансови данни в сравнение с миналата година.

"Ние трудно ще избягаме от актуализация на бюджета", призна Порожанов и обяви, че служебният кабинет ще предостави план за актуализация на следващото Народно събрание.

"Ние сме длъжни да връчим на парламента актуализация на бюджета, за да може държавата да функционира нормално, макар и с рестрикции", се зарече още финансовият министър и напомни на основните политически играчи, че политическата воля трябва да бъде за стабилизиране на държавата.

Доказателство за по-лошите финансови цифри е дефицитът по фискалната програма на страната ни, който е в размер на 1, 147 млрд. лева или 1,4% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни. При написването на бюджета обаче за цялата година е планиран дефицит в размер на 1, 472 млрд. лева.

Министър Порожанов обясни по-лошите показатели на дефицита с покачването на разходите, с изоставане на данъчните приходи и не на последно място със замразените плащания от Европа по две Оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Служебното правителство дори очаква влошаване на дефицита и за месец август с още 355 млн. лева именно заради разплащане на забавените пари към изпълнителите на проектите по тези две европейски Оперативни програми.

Финансовият министър не пропусна да посочи и задачите, с които се е захванал служебният кабинет. Сред предприетите вече действия за бюджет 2014 е подобряване на работата на приходната администрация, повишаване на бюджетната дисциплина към публичните разходи и обръщане на поглед към изпълнението на публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Именно тази програма бе една от гордостите на правителството на Пламен Орешарски.

"На мен ми се иска да изтегля половината от програмата, но хубава или лоша, ние не можем да спираме обществени поръчки и да нарушаваме закона", отбеляза още служебният министър на финансите.

Порожанов се похвали, че вече са започнали и одитни проверки за направените разходи от ведомствата. Кабинетът "Близнашки" се захваща и с проучване на работата на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници". Именно с откритите вече слабости в Агенция "Митници" служебното правителство обяснява смяната на ръководството на агенцията.

Припомняме, че начело на митниците отново застана Ваньо Танов, разследван доскоро от прокуратурата за схеми по време на своето предишно управление на Агенция "Митници". За да спаси картината служебното правителство ще даде 167 млн. лева за възстановяване спрените европейски пари по ОП "Околна среда" и още 188 млн. лева по ОП "Регионално развитие".

"Най-добрият вариант е дългът да бъде увеличен само и единствено с размера на дефицита, който трябва да бъде покрит", обясни още по отношение на актуализацията на бюджета министър Порожанов. Той използва момента, за да определи бившият министър на финансите Петър Чобанов като добър специалист и подчерта, че ако предишното правителство е управлявало до края на годината, също е щяло да си спеси много от записаните разходи.

Темата за затворените врати и замразените сметки в Корпоративна търговска банка (КТБ) не бе пропусната на днешния брифинг на правителството. "Цялата отговорност за КТБ е в рамките на Българска народна банка (БНБ)", напомни министър Порожанов. Решението на проблема, според служебния кабинет "Близнашки", е не чрез ангажиране на публичен ресурс за спасяване на банката, а с използване на пазарни инструменти и оздравителни мерки.

"Следим внимателно развоя на събитията, без да можем да се намесим", е коментарът за кризата в КТБ и на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки. Стана ясно още, че в момента във Фонда за гарантиране на влоговете има около 2,1 млрд. лева във вид на парични средства и държавни ценни книжа.

Интересен факт е и че служебният министър на финансите Румен Порожанов не се е срещал с управителя на БНБ Иван Искров. Кабинетът "Близнашки" не е запознат и със стъпката на народната банка за отпечатане на нови банкноти, каквото информация се появи в публичното пространство.

Министър Порожанов представи и екипа, с който ще работи през следващите два месеца мандат. Редом до Порожанов във финансовото ведомство застават досегашният съветник в правителството на Пламен Орешарски Кирил Ананиев, а за приходните и контролните агенции ще отговоря зам.-министър Теменужка Петкова.