Замразиха майчинските на 340 лева. Това реши мнозинството с приемането на текстове на второ четене от Закона за бюджета на ДОО. За бяха 95, 39 против, 15 въздържал се.

Опозицията се опита да смекчи решението на управляващите. От ДПС предложиха майчинските за 2015 да са от 01.01. до 30.06. - 360лв., а от 01.07. до 31.12. - 380лв. Става въпрос за осигурените майки, поясни Хасан Адемов. След като нямало възможност всички деца да са в детски градини, то трябвало родителите им да се подпомогнат в тяхното отглеждане.

Червените пък предложиха паричното обезщетение за отглеждане на малко дете за 2015 г. от 1 до 2 години да е в размер на минималната работна заплата, установена за страната. Въобще не помагате на демографията, категоричен бе социалистът Георги Гьоков. Отново ще съберете на протест пред МС майките, предупреди той.

Червеният депутат е срещу замразяване на майчинските. Тази мярка щяла да струва около 14 милиона лева.

От ГЕРБ очаквано предложиха да се прекратят дебатите. В крайна сметка нито една алтернативна идея на опозицията за майчинските не мина.

В процедурата по отрицателен вот Корнелия Нинова се обърна към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Тя припомни как Симеон Дянков в първия мандат на ГЕРБ замразил майчинските. Изненадва ни вашето поведение, подчерта тя. Правите икономии в бюджета от най-уязвимите групи, недоволна е червената депутатка.

Нинова изтъкна, че от човек, подписал се под лява програма, за един месец във властта Калфин се превърнал в, по думите й, „десен ястреб". Властта така ви променя, че ставате неузнаваем, отсече социалистката.

Колегата й Жельо Бойчев му пожела успехи в социалната политика, както кабинета „Орешарски".

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че съжалява, че някой от червените депутати не е на негово място в управлението.

Припомняме, в хода на преговорите за кабинета „Борисов 2" от АБВ настояваха за управление ГЕРБ-БСП-АБВ.