Швейцария планира отказ от използването на ядрена енергия към 2034 година, съобщава ИТАР-ТАСС.

Швейцарските депутати подкрепиха плана на правителството на Конфедерацията да се откаже от използването на атомна енергия към 2034 година. Според резултатите от гласуването, състояло се днес в Националния съвет, който е Долната палата на швейцарския парламент, правителственият законопроект е събрал 101 гласа „за" срещу 54 „против" и 36 „въздържали се". Сега бъдещето на правителствената инициатива зависи от Съвета на кантоните, Горната палата, където законопроектът ще постъпи за разглеждане.

Съгласно приетото решение от Федералния съвет, който изпълнява функциите на швейцарско правителство, атомните централи на територията на Конфедерацията ще бъдат изведени от експлоатация, след като срокът им на експлоатация изпълни 50 години. Така най-старата АЕЦ в Швейцария ще престане да продава електроенергия през 2019 година, а най-новата към 2034 година.

В момента в Швейцария действат пет атомни реактора, които обезпечават 39 % от консумираната в страната електроенергия. Към средата на 2012 година страната трябваше да вземе решение за изграждане на три нови АЕЦ, но правителството преустанови процеса на разглеждането на проекта под влияние на случилото се с АЕЦ „Фукушима-1" в Япония и реши да преразгледа политиката си в областта на атомната енергетика.