Полицията в Бургас е констатирала, че масово в бургаските заведения се носи оръжие. С това е свързана докладната записка на кмета на община Бургас Димитър Николов, която той е внесъл в общинския съвет.

Тя касае изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас, съобщава Бургасинфо. С нея се забранява носенето или ползването на хладни оръжия на обществени места.

В наредбата се предвижда и уточнението, че под „хладно оръжие" ще се разбира всякакви предмети, с които може да бъде лесно извършено физическо нараняване, както и такива предназначени за лична отбрана или нападение, като боксове, ножове, ками, саби, шила, копия и други.

Другото съществено предложение за изменение на досега действащата Наредба се отнася до откритото носене или ползване на всякакъв вид пневматично оръжие, като изключение ще се прави за спортните стрелбища и организираните такива спортни мероприятия.

В новата Наредба за опазване на обществения ред в община Бургас се предвижда и нова точка, отнасяща се до употребата на неприлични и оскърбителни изрази и държане на публично място към граждани, органи на властта и обществеността.

Тук се включват псувни, ругатни, скарване, сбиване и други действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие. Те са определени като „действия, нарушаващи моралните норми".