Идеята за сливане на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) очевидно ще остане в историята само на предишното 42-ро Народно събрание.

Припомняме, предишното управляващо мнозинство предложи обединяването на работата на двете комисии с цел оптимизиране и по-добро действие.
Назначеният в средата на март месец нов шеф на КЗП Димитър Маргаритов обаче не симпатизира на подобно сливане.

Днес той дойде, заедно с още двама члена на комисията, при народните представители от подкомисията за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаване на монополите към Комисия по икономическа политика и туризъм.

Депутатите от тази комисия пък от своя страна се събраха на заседание за първи път и се зарекоха, че много внимателно ще следят защитата на потребителите и като доказателство се заканиха, че на всеки три месеца ще викат на "разпит" ръководството на КЗП. Каква е позицията на новия шеф на комисията за сливането й с КЗК поискаха да разберат депутатът от "БСП Лява България" Жельо Бойчев и депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев.

"Нямам информация за подготвян бъдещ законопроект за обединяването на тези две комисии", посочи пред депутатите Маргаритов. Той все пак изказа мнението си, че тези два органа имат доста различни функции и всеки един от тях има своята мисия и цел.

Новият председател на КЗП не успя да поиска конкретни законодателни промени от парламента, какъвто призив му отправи ДПС депутатката Ферихан Ахмедова. Маргаритов настоя само да благодари на народните избраници за това, че са създали въпросната подкомисия, която да следи за защитата на правата на потребителите.

"Трябва да сме много активни по отношение на опасните стоки за потребителите. Решени сме и да съсредоточим нашите усилия и в защита на икономическите интереси на потребителите, особено в това КЗП да проверява общите условия на сключените договори", посочи някои от приоритетите си новият председател на КЗП и призна, че има много работа, която обаче е длъжен да свърши по най-ефективния начин.

"Пожелавам ви много работа да имате, но и да решавате проблемите, които българските граждани имат като потребители", им пожела на добър час и председателката на подкомисията Даниела Савеклиева.

В хода на изслушването на новото ръководство на КЗП в парламента стана ясно, че от началото на годината комисията е направила над 5000 проверки, като от тях 2100 са били насочени към зимните ни курорти.