Докато световните медии показват ситуацията с бежанските потоци в Гърция и Македония, а българските политици и анализатори уверяват, че нелегалните мигранти заобикалят страната ни, във Фейсбук един столичанин разказа как е помогнал на млад афганистанец да намери спътниците си.

"Преди малко помогнах на младо момче бежанец от Афганистан да намери спътниците си. Срещнах го в Мадарската градина (зад столичната баня "Мадара" - б.р.). Видях го да говори с млада двойка и други хора, които не се отзоваха на молбата му да ползва телефон, за да се обади на брат си и на чичо си в Пакистан, които да го свържат с близките му тук в София.

Каза ми, че по-рано днес наши полицаи го качили в патрулка докато вървял със спътниците си последен по булеварда. В колата го удряли и му поискали пари: "Money, money, give me money". Дал им всичките си 60 евро. Стоварили го около Мадарската и се изгубил.

Разказа ми как пътували през пустинята и горите 1 месец и яли само листа. Попитах го дали е запомнил номера на патрулката, не беше. Свързаха се с него. Закарах го до Лъвов мост.

Момчетата, които ни посрещнайа там бяха много радостни, че съм го довел и ми подадоха 10 лв. Не ги взех. Беше доста стреситан и супер благодарен че съм го свързал с хората му. Пътува към Германия. Помагайте и правете добро! За да сте здрави и щастливи", съветва Петър.

Той е говорил с младежа на английски език. "Говореше слабо, беше облечен със скромни износени дрехи и обувки", допълни сънародникът ни.