Държавният глава Росен Плевнелиев повиши в звание началника на инспектората на Министерството на отбраната Петър Петров и командира на националната гвардейска част Боян Ставрев. От бригаден генерал Петров става генерал-майор, а полковник Ставрев получава званието бригаден генерал.

Връчването на пагоните е част от конституционните задължения на държавния глава, които изпълнявам с удоволствие днес, призна върховният главнокомандващ на армията ни пред новите генерали. Той подчерта, че те получават пагони за по-високо звание заради показаните от тях професионализъм и всеотдайност.

Това е отлична атестация и за постигнатото от вашите подчинени, похвали Плевнелиев висшите офицери. За него е ясно, че армията изпълнява своите задължения и пред народа, и пред НАТО и ЕС.

Гражданите знаят, че изграждането на стабилна демократична система не става бързо и лесно, демокрацията е процес на постоянни усилия на всеки от нас, тя трябва и да е защитавана, посочи още президентът. Той отбеляза, че през последните няколко години нараснаха изискванията към въоръжените ни сили, а бюджетът за отбрана остана нисък.

Обществото съзнава, че е в дълг пред своята достойна армия, която изпълнява задълженията си в нелеки условия, изтъкна Плевнелиев пред събралите се в президентството висши военни.

Той припомни, че тази година честваме и 135 години от създаването на българската гвардия, чийто командир се отличава днес: Днешните гвардейци са достоен приемник и продължител на вековни традиции. Това формирование е част от патриотичната мотивация на обществото, част от държавността и идентичността. Гвардейците са един от държавните символи наред с герба и химна, настоя Плевнелиев.

От словото му стана ясно и че от 1 октомври тази година е възстановено изискването на Министерството на отбраната длъжността главен инспектор да се заема от висш офицер. Това е правилно, така ще се повиши ролята на инспектората като основен контролиращ орган, разширяват се функциите и правомощията му и това е демократично и добро за армията ни, увери президентът.

За генерал-майор Петров Плевнелиев подчерта, че той заслужено е първият висш офицер, назначен на възстановената длъжност.

От своя страна и двамата висши офицери гарантираха пред президента, че служат на България и ще продължават да го правят. Петров увери, че ще се бори с корупцията, а Ставрев постави за своя цел престижа на родните гвардейци.