Изборът на Панов предизвика война между лобитата. Не бих казал, че някое от двете лобита е добро. Това смята омбудсманът на България Константин Пенчев.

Панов ще изненада всички, а може би и самият себе си - той има много възможности и ще бъде онзи съдия номер едно, от когото имаме нужда. Ако бях там, щях да гласувам за него, не скри симпатиите си Пенчев.

Той призна, че не допуска държавния глава Росен Плевнелиев да не подпише указа за назначаване на Панов, каквито призиви вече има в общественото пространство. Имаме законен избор, няма значение, че на някого не му харесва, отсече Пенчев.

Омбудсманът не пропусна да коментира приемането от парламента на актуализираната стратегия за съдебната реформа с думите, че тя е важна не за това, което пише в нея, „то не пише кой знае какво", но заради депутатите, които гласуваха за нея - защото това е индикатор, че вече има воля да се прави нещо. Да направим не нежна революция, а умна революция - хората, които са експерти и разбират, да напишат мерките и стъпките, призова Пенчев.

За пореден път той представи визията си, че трябва да изчистим съдебната система от вътрешни зависимости, защото  сега тя е изцяло подчинена от такива гнили ябълки или тумори, които са на възлови места. Това може да стане с отделна институция - Инспектората към ВСС, но трето правителство още не е избрало главен инспектор, недоволен е омбудсманът.

Той призова за пореден път и за прозрачност на процеса по несъстоятелност на КТБ, да не стане така, че кредиторите да не получат нищо. Дайте възможност на вложителите поне да видят дали ще получат някакви проценти от вложенията си, след като ги обрахте вече веднъж, апелира Пенчев.

Той все още остава на позиция, че би сезирал Конституционния съд за пенсионната реформа, както вече се закани. По думите му обаче това решение ще бъде взето към март или април, когато вече станат ясни окончателните идеи на правителството за това как ще изглежда пенсионната система. Припомняме, че към момента от социалното министерство организират ежеседмични срещи с експерти и представители и от парламента, и от средите на работодателите и синдикатите, за да се постигне консенсус по пенсионния модел и осигуряването.